Opinie

'De koning mag zich nu niet eens verdedigen tegen leugens'

Een beter cadeau aan de Koning dan een liedje is een nieuwe wet op de Majesteitsschennis, schrijft Peter Cuyvers. 'Nu is het zo dat het elk van ons volledig vrij staat om Willem Alexander en zijn familie op alle mogelijke manieren te beledigen, zonder dat hij iets terug mag zeggen.'

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima met hun dochters, (VLNR) prinses Alexia, prinses Amalia en prinses Ariane in de sneeuw in Lech tijdens de jaarlijkse wintersportfotosessie.Beeld anp

Een nieuwe wet op de Majesteitsschennis. Dat is het enige echt waardevolle, en misschien zelfs het meest noodzakelijke cadeau dat Koning Willem Alexander van Ons, het volk, zou moeten krijgen. In die wet moeten we vastleggen dat het moderne koningschap eigenaar wordt van zijn eigen copyright, dat niemand zonder toestemming de Koning of zijn familie in beeld of geluid mag gebruiken zonder toestemming.

Ik ben om zeer persoonlijke redenen voorstander van een dergelijke wet, omdat ik me nogal erger aan de enorme hoeveelheid Beatrixen en Alexanders, Máxima's en Mabels, die kettingrokend, zuipend, vloekend of machtsbelust worden neergezet. Een totaal respectloze manier om mensen die nog leven te beschrijven. Wat iedereen blijkbaar kan doen die daar zin in heeft en die beschikt over een blaadje om foto's in te zetten of een zaaltje om het zoveelste toneelstuk op te voeren, waarbij - ik citeer: 'de waarheid niet zo interessant is'.

Waarheid
Met die uitspraak van een regisseur zijn we overigens exact aangekomen bij de persoonlijke, politieke en maatschappelijke noodzaak van een nieuwe wet. Waar het immers om gaat, is de staatsrechtelijke positie van de Koning, die net zoals zijn voorgangsters een absoluut verbod heeft op het spreken van de waarheid, maar alleen mag zeggen wat de politieke machthebbers hem of haar dicteren.

Om dat te illustreren ga ik even terug naar het huwelijk van Beatrix en Claus, dat het paar zelf graag in de beslotenheid van Drakesteyn had willen vieren en zeker niet in Amsterdam. Daarbij van harte gesteund door de Amsterdamse burgemeester, die het toenmalige kabinet gesmeekt heeft om niet voor zijn stad te kiezen, zoals we 50 jaar later mogen constateren als de notulen niet meer geheim zijn. De Haagse machthebbers van die tijd oordeelden echter anders, met het bekende gevolg van de rellen in Amsterdam zelf. En een voor Beatrix zelf niet meer te repareren imago-probleem. Immers: zij mocht de waarheid niet vertellen en de politiek deed niets om tegen te spreken dat de arrogante prinses (hoe anders dan haar zo democratische Moeder) er hoogstpersoonlijk op gestaan had om haar Duitse echtgenoot de Amsterdammers door de strot te duwen.

En dit is nog maar een van de vele voorbeelden, waarin het Koningshuis door de zeer strikte wettelijke grenzen van hun 'onschendbaarheid' zich niet mocht verdedigen tegen verhalen. Over de affaires rond Mabel en het vakantiehuis van Willem-Alexander. Feit: als een politicus op ernstige toon beweert dat iemand van het Huis informatie heeft achtergehouden of zelfs heeft gelogen dan mag dat niet worden tegengesproken of genuanceerd. Ook al weet Willem-Alexander - zoals recent toch even werd aangeduid - dat hij alles wel degelijk heeft gemeld en besproken met de premier.

Het politieke belang van een kabinet weegt altijd zwaarder dan het imago van het Koningshuis, ook als daarvoor de waarheid geweld aangedaan wordt. Voor de goede orde: natuurlijk is het best mogelijk dat een Prins liegt - of zoals in Spanje zelfs geld verduistert. En dat kan, mag en moet worden blootgelegd door de journalistiek volgens de wetten en regels die voor deze beroepsgroep gelden.

Het Koningshuis vogelvrij
Helaas blijven er behalve politici en journalisten nog globaal 15,99 miljoen Nederlanders over. En voor deze groep is het Koningshuis door zijn grondwettelijke onvrijheid van meningsuiting dus vogelvrij. Waar het immers op neer komt is dat het elk van ons volledig vrij staat om Willem Alexander en zijn familie op alle mogelijke manieren te beledigen, zonder dat hij iets terug mag zeggen.

Een situatie die volgens alle christelijke beginselen - behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden - onethisch is en volgens alle juridische beginselen onrechtvaardig. Net zo onrechtvaardig als twee boksers in de ring, van wie de een de handen op de rug gebonden heeft. De eerste prijsvechter die zich al heeft aangediend, is de hoofdredacteur van Nieuwe Revu, die het zijn goed recht vindt om stiekem genomen foto's van Amalia te publiceren.

Kortom, de (grond)wettelijk weerloze Koning moet van ons een Lex Majestatis, een Majesteitswet, krijgen die hem beschermt tegen de publicatie van foto's waarop zijn dochters hun eerste vriendje zoenen- wiens hoofd wel wordt afgeplakt natuurlijk. En vooral tegen televisieseries waarin straks op artistiek verantwoorde wijze zijn seksleven in beeld wordtgebracht. Ook een kwestie van tijd vrees ik.

Majesteitsschennis is geen ouderwets begrip, maar een zeer actueel en modern antwoord op de excessen van de mediamaatschappij Een antwoord dat niet alleen Koning maar vooral ook Vader Willem Alexander moet hebben om zijn gezin te kunnen beschermen. We voeren op dit moment fundamentele discussies over iemands privacyrechten in tijden van YouTube en Facebook en als de wetgeving op dit punt voor alle burgers al te kort lijkt te schieten, dan is de wetgeving rond de privacy van het Koningshuis uit de tijden dat er alleen een Staatscourant was bepaald achterhaald.

Peter Cuyvers is pedagoog, beleidsadviseur, auteur van 'Het Proletarische Gezin. De toekomst van de vrouwelijke kostwinner'.

 
De weerloze Koning moet van ons een Majesteitswet, krijgen die hem beschermt tegen de publicatie van foto's waarop zijn dochters hun eerste vriendje zoenen - wiens hoofd wel wordt afgeplakt natuurlijk.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden