Opinie

De koning kan goedkoper wonen

Beeld Annemarie Petri

Brief van de dag: De koning kan goedkoper wonen

Voor onze nieuwe koning ontwierp ik een woon/werkpaleis dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. In deze economisch moeilijke tijden moeten we samen de schouders eronder zetten. Wonen en werken van ons koningshuis kan veel efficiënter en goedkoper. Mijn woon/werkpaleis is gesitueerd op de Maasvlakte, waar dure beveiligingshekken niet nodig zijn. Het paleis bestaat uit hergebruikte onderdelen van leegstaande kantoren en kerken. In de watertoren zit een groot zwembad, zodat korte vakanties van de koninklijke familie minder noodzakelijk zijn. De zeppelin staat garant voor milieuvriendelijk vervoer en aangezien de koninklijke stallen zijn opgeheven, hangt de koets aan een hijskraan. Rechtsboven zijn vertrekken gemaakt waar prinses Beatrix kan wonen en werken in haar atelier. Dit past bij de trend dat kinderen steeds vaker voor hun bejaarde ouders moeten zorgen. Máxima en Willem-Alexander kunnen in de toekomst via de loopbrug naar Beatrix toe om haar de nodige hulp te bieden. Het deel rechts beneden is voor de ministers. Zo wordt direct en makkelijk contact mogelijk tussen alle lagen van de regering. Alle door mijn woon/werkpaleis overbodig geworden en veel te dure paleizen en regeringsgebouwen worden verhuurd aan oliesjeiks en expats. De huuropbrengst gaat naar de voedselbank.

Annemarie Petri, Den Haag

Ik protesteer

Het is het eind van een regenachtige en relatief koele dag in Athene. De zon staat laag aan de hemel als duizenden Grieken zich verzamelen op het centrale Syntagmaplein voor het parlement. Dit keer geen demonstratie tegen de troika, tegen austerity, Europa, Merkel of Schäuble.

Het is niet dat deze Grieken niet ook moe zijn van vijf jaar economische crisis en politieke puinhoop, dat zijn ze echt. Deze mensen begrijpen dat de toekomst van Griekenland in Europa ligt. Ze willen de euro behouden omdat ze weten dat een terugkeer naar de drachme nog veel grotere problemen zal opleveren.

Ze zijn het geklungel van de onervaren Tsipras en de uitgesproken, maar nooit uitgesproken Varoufakis meer dan zat. Deze mensen willen Europa, maar vooral de Griekse regering laten zien dat er ook een andere mening is dan die van het radicaal linkse Syriza.

Ik woon in Griekenland, in Athene en ik zie hoe het kleine beetje economisch herstel dat de vorige regering met hangen en wurgen bereikt had in een paar maanden volledig teniet is gedaan.

En dus voor de tweede keer in mijn leven demonstreer ook ik. Ik draag geen vlag of spandoek maar begeef mij tussen de menigte. We staan voor het parlementsgebouw wat kunnen we anders?

C. Stemerdink, Athene

Grieken aan het infuus

Griekenland is economisch in feite dood. Alleen door het dagelijkse ECB-kasgeldinfuus blijft de patiënt middels een coma vooralsnog in leven. En er wordt in Brussel alleen nog gesproken, omdat niemand de euthanasie van Griekenland op zijn geweten wil hebben.

Deze patiënt kan alleen geholpen worden met een grootse kapitaalinjectie, maar dat kunnen de Europese landen thuis niet verkopen. Griekenland is derhalve ten dode opgeschreven.

Alleen de datum is nog onduidelijk.

Jan Tolsma, Leiden

Afsplitsingen fracties

Als leden van de Tweede Kamer weer zouden kunnen handelen 'zonder last en ruggespraak', dan zouden die afsplitsingen nauwelijks meer voorkomen (Ten eerste, 23 juni). Dat een Kamerlid gehouden is aan de beginselen van zijn/haar partij, dat spreekt voor zich.

Maar al dat ondemocratische gesmiespel in torentjes en achterkamertjes, daar dien je als Kamerlid een eigen mening over te hebben en vrij uit te dragen. Dat is democratie, partij voor Vrijheid en Democratie.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

We hebben te weinig weide

Wat naar aanleiding van het artikel koe in de wei (O&D, 20 juni) en de daarin genoemde Zembla-uitzendingen niet voldoende aan bod kwam, is de rol van de biologische boer en de koe in de wei. Biologische boeren móeten weiden en wel minstens 180 dagen per jaar.

Waar het mis gaat ,is bij de boeren die door schaalvergroting, lees uitbreiding van de veestapel, te weinig grond rondom de stal hebben.

Wil je koeien in de wei, dan moeten ze dus vlak bij de stal naar buiten kunnen en daar schort het aan bij bijna alle boeren met megastallen.

Voorbeeld: in ons geval met circa 110 biologische melkkoeien en met nog wat jongvee en kalfjes bij elkaar zo'n 200 beesten, heb je al een huiskavel nodig van circa 35 hectare om je koeien in de wei te laten.

Dat is de kern van het probleem met die megastallen. Met een stal van 500 koeien, die naar buiten zouden moeten, heb je al een weide in de buurt van de stal nodig ,van ruim 200 hectare en die ruimte is er in Nederland simpelweg niet.

Dus terug naar kleinschaligheid zou het motto moeten zijn. Dat lost dan meteen ook het probleem van het fosfaatplafond, de maximaal toegestane mestproduktie in Nederland, op.

Mits je de biologische norm hanteert van grondgebondenheid dat wil zeggen, twee koeien per hectare.

Henk Aa, Heino

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden