De koning is in de coronacrisis populairder dan ooit

Koning Willem-Alexander krijgt dit jaar, op zijn verjaardag, het rapportcijfer 7,7; het hoogste uit zijn hele ambtsperiode. Veel Nederlanders waarderen zijn optreden in deze coronacrisis. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdag-enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

De koninklijke familie tijdens Koningsdag vorig jaar.Beeld ANP

Acht op de tien Nederlanders zijn tevreden met de manier waarop Willem-Alexander (53) de afgelopen jaren heeft geregeerd. Driekwart heeft vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Hij wordt menselijk genoemd, betrokken en meelevend. Minpuntjes vinden de ondervraagden zijn salaris, ietwat stijve houding en geërfde titel. Zes op de tien Nederlanders vinden dat de traditie van troonopvolging moet blijven voortbestaan.

De steun voor de monarchie is dit jaar gegroeid. Driekwart wil dat de koning blijft, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar (68 procent). 15 procent van de ondervraagden ziet liever dat Nederland een republiek wordt. Vooral onder jongeren is die groep groot: een op de vijf jongeren wil een republiek. Toch is ook onder jongeren de steun voor de monarchie iets toegenomen.

De populariteit van koningin Máxima (rapportcijfer 8) is al een aantal jaren stabiel. Acht op de tien zijn (zeer) tevreden met de manier waarop zij haar rol als koningin vervult.

Eenzaamheid

De televisietoespraak van de koning vorige maand over de coronacrisis is bij de meeste Nederlanders in goede aarde gevallen. Veel ondervraagden vinden het belangrijk dat de koning het volk toespreekt in tijden van crisis. Ook waarderen zij het dat de koning sprak over het tegengaan van eenzaamheid. 67 procent van de bevolking vindt dat de koning en het koningshuis een meerwaarde hebben in tijden van crisis.

Daarnaast vinden dit jaar meer ondervraagden het belangrijk dat de koning zichtbaar is op televisie en sociale media. Meer dan de helft vindt de koning professioneel overkomen in zijn media-optredens, veel meer dan voorheen.

Dat Koningsdag is afgelast vanwege de coronacrisis vinden de meeste Nederlanders niet meer dan logisch. Een kwart denkt iets extra’s te doen om de dag toch nog een beetje te vieren: door te toosten op de koning, het Wilhelmus te zingen, of te koken en spelletjes te spelen met hun partner, familie of huisgenoten, zo blijkt uit de enquête van Ipsos en NOS.

De koninklijke familie, die dit jaar naar Maastricht zou gaan, viert de nationale feestdag noodgedwongen thuis. Willem-Alexander spreekt het land even na 10 uur kort toe. Daarvoor speelt het Koninklijk Concertgebouworkest het Wilhelmus. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk landgenoten meezingen en/of- spelen, vanuit de huiskamer, in de tuin of op het balkon. De autoriteiten hebben iedereen dringend opgeroepen vooral niet de straat op te gaan.

LEES OOK:

Als Koningsdag niet doorgaat, is dat ‘even slikken’

De viering van Koningsdag met de Oranje-familie in Maastricht gaat niet door. In de geschiedenis van de nationale feestdag kwamen afgelastingen en aanpassingen vaker voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden