'De koning en zijn familie komen trots naar Tilburg brengen'

De kermisklanten en feestvierders van Tilburg onthalen de koninklijke familie met een overvolle evenementenroute. Royaltykenners kaarten na over het televisie-interview.

Remco Meijer
Op weg naar de koningsroute. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Op weg naar de koningsroute.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Franka van Onzenoord heeft een hand gekregen van koning Willem-Alexander. Ze is opgetogen en beduusd tegelijk. 'Wat een belevenis. Deze kan ik van mijn bucketlist schrappen!', jubelt ze met haar 8-jarige dochter Senna.

Het is de derde Koningsdag-nieuwe-stijl. Na de zoekende eerste aflevering in Dordrecht en de in hoog tempo uitgevoerde editie in Zwolle is dit de drukst bezochte tot nu toe: 140 duizend mensen zijn naar Tilburg gekomen.

Feestvierders

Ze staan bekend als feestvierders, de Tilburgers, en dan is het natuurlijk wel zo aardig als de koning besluit zijn 50ste verjaardag juist hier te vieren. Een stad met rafelranden. Een beetje rauw en tegendraads, zeggen ze in het lelijke stadskantoor, gelegen naast het schilderachtige paleisje dat Willem II hier liet bouwen.

'Kruikenzeikers' zijn ze, met carnaval. Kermisliefhebbers ook. Willem II waardeerde volgens de overlevering de 'dankbaarheid' onder de bevolking. Misschien heeft dat 'volkskoning' Willem-Alexander verleid in zijn kroonjaar het hart van Brabant aan te doen.

De koninklijke familie met de prinsessen (v.l.n.r.) Alexia, Ariane en Amalia. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
De koninklijke familie met de prinsessen (v.l.n.r.) Alexia, Ariane en Amalia.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Twee soorten steden

'In Brabant heb je twee soorten steden', zegt commissaris van de koning en Tilburger Wim van de Donk (CDA). 'Die met een mooi historisch stadshart, zoals Breda en 's-Hertogenbosch. En de oude industriesteden, zoals Helmond, Oss en Tilburg.' Van de Donk staat donderdagochtend ruim voor 11 uur al op perron 1 van het net verbouwde NS-station, in afwachting van de koninklijke trein.

Waarom is de komst van Willem-Alexander belangrijk? Van de Donk wijst naar het gebied achter het station, de Spoorzone. 'Dat was verboden terrein. Nu is het een broedplaats van bedrijvigheid. De stad vindt zichzelf opnieuw uit en heeft daarbij behoefte aan trots. Er is hier weinig nodig om een feestje te vieren, maar dit is een grote aanleiding. De koning en zijn familie komen trots brengen.'

De twee koninklijke rijtuigen zijn niet vaak in gebruik, maar vandaag rijden ze van Den Haag Hollands Spoor naar Tilburg. Bij aankomst stapt achteraan de hofhouding uit, vooraan de koning en zijn verwanten. Máxima en de drie dochters uiteraard. Constantijn en Laurentien. Maar ook de vier neven Maurits, Bernhard jr., Pieter-Christiaan, Floris en hun echtgenotes. Veel aandacht gaat uit naar kroonprinses Amalia, in een opvallende gele jas.

Koning Willem-Alexander maakt een praatje met twee Tilburgse skateboarders. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Koning Willem-Alexander maakt een praatje met twee Tilburgse skateboarders.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Ontspannen

Rijen dik staan de mensen in het station en dat zal de hele route buiten zo blijven. Het parcours is wat langer dan in Zwolle en overal is er gelegenheid voor het maken van selfies, voor handen schudden, of voor een schorre kreet. 'Laurentien, hiero!' De beveiligers zijn overal en talrijk, maar opvallend ontspannen.

Het is de dag waarop Willem-Alexander daadwerkelijk 50 is geworden, reden voor creatieve inhaakadvertenties in de categorie 'King ziet Abraham'. Het is ook de dag na het opmerkelijke televisie-interview. 'Goed, persoonlijk, open', typeert broer Constantijn. 'We kwamen van ergens anders, dus we vielen erin', zeggen Pieter-Christiaan en zijn vrouw Anita. 'Maar het was bijzonder, mooi openhartig.'

Enthousiasme

Tilburg wil veel laten zien, misschien te veel. 'We hadden een week kunnen vullen met alle ideeën die bewoners hebben aangeleverd', zegt burgemeester Peter Noordanus (PvdA). 'Dit bezoek maakt zoveel enthousiasme los. Ik geloof niet zo in verhalen over een economische spin-off. Het belang schuilt in de energie in de stad die hier van af spat. Tilburg is dan misschien niet het mooiste meisje, maar wel het spannendste.'

Naar het kengetal 013 is het feest opgebouwd uit dertien evenementen van elk zo'n 10 minuten. De route slingert zich eerst ten noorden van het spoor langs onder meer een Ontdekstation van de gezamenlijke onderwijsinstellingen en een locatie voor urban sports. Het vervolg leidt naar de binnenstad, waar een presentatie is van omliggende gemeenten - nog slechts in de verte refererend aan de door de koning beoogde 'grande parade' die een knipoog naar het defilé van zijn grootmoeder moest zijn.

De spanning gaat er daarna een beetje af, maar dat geldt natuurlijk niet voor de mensen die in het slotdeel nog een hand krijgen van hun favoriete royal. De uitgelaten Catharina Keyzer en haar vriendinnen gaan voor Maurits. Waarom? 'Hij is de persoonlijkste.'

Bordjes in het publiek met 'Geen monarchie maar democratie' worden ongemoeid gelaten, net als de paraplu's die zekerheidshalve in een bakfiets met het gezelschap meerijden. Koning Willem-Alexander voorspelt Tilburg in zijn dankwoord 'een waanzinnige toekomst'.

'Laten we proosten', moedigt de Brabantse zanger Guus Meeuwis zijn trotse toehoorders aan bij de afsluiting op het Piusplein. En pas als hij begint te zingen, vallen de eerste spetters.

Guus Meeuwis en Gers Pardoel (L) tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg. Beeld ANP
Guus Meeuwis en Gers Pardoel (L) tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden