'De konijnen uit dit oord moeten goddelijk smaken'

Chagrijn bij de konijnenjacht in Spanje.

Llafranc, 2 december 1918

De heer Bofill (Gori) nodigt mij uit mee te gaan jagen. Hij biedt mij een jachtgeweer aan dat ik weiger. Na mijn afgang in Sant Climent heb ik volstrekt helder voor ogen wat mijn positie ten opzichte van het jachtgeweer is.

Het is een heldere, zonnige middag. Op schaduwrijke plekken hangt een vochtige paddestoelengeur. Terwijl Bofill met de honden de bedding exploreert, zwerf ik sigaretten rokend, in verrukking wegdromend, in mijn dooie eentje tussen de pijnbomen rond.

Vlak bij mij hoor ik achter elkaar drie luidruchtige, harde knallen. Vier, vijf minuten erna bereikt een ander schot mijn oor. Na een kwartier nog een - de laatste. Ik denk: de konijnen uit dit oord moeten goddelijk smaken.

Wanneer Gori zich weer bij mij voegt, constateer ik dat zijn weitas leeg is. Hij heeft drie konijnen gemist. Hij geeft mij omstandig uitleg, maar feit blijft dat hij drie konijnen gemist heeft. 'Gestoofd of geroosterd zouden zij heerlijk zijn geweest...', zegt hij geïrriteerd, diep beschaamd. 'Gori', zeg ik hem, 'je bent een grote persoonlijkheid. Maar je zult moeten bekennen dat je als jager tamelijk onbeduidend bent...'

Op de terugtocht naar het dorp - in stilte - merk ik dat zijn rug zich kromt. Hij krijgt dat enigszins gebochelde van jagers die niets gevangen hebben. Wanneer hij zijn huis binnengaat, kan er niet eens een groet voor me af.

Josep Pla (1897-1981), Catalaanse schrijver en journalist. Ingekort fragment uit Het grijze schrift. Vertaling Adri Boon; de Arbeiderspers, 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden