De koffie viel wat tegen in Nijmegen

Van deze koffie-excursie waren de verwachtingen hoog, maar toch was er een tegenvallertje.

First Things First, Waalbandijk 14B (*****)Beeld Rechtenvrij

In Nijmegen bestaat een levendige koffiescene. Het koekje bij de koffie - in de Randstad al verdwenen uit de specialitykoffiebarren - is hier nog standaard. Allereerst is er uiteraard branderij Blommers, op het terrein van de voormalige Honigfabriek, met de koffiebar First Things First. Dit is de plek waar je moet beginnen als je op koffie-excursie in Nijmegen gaat.

Hun standaardespresso is een blend van Brazilië, Ethiopische Yirgacheffe en El Salvador. Dit is een espresso met een volle body en een heel duidelijke lauriersmaak. Bijzonder lekker. En dan hebben ze ook nog een hele reeks filterkoffies. Ik krijg een Kenia gezet met de Espro Press.

Dit is een French press 2.0. Dat is een pot om 'doordrukkoffie' te maken. In de kan doe je grof gemalen koffie, erbovenop giet je water, even roeren en na een minuut of twee, drie, druk je met een filter alle koffieprut naar beneden. Een relatief eenvoudige manier om snel lekkere koffie te maken.

De Blonde Pater, Houtstraat 62 (***)

De Espro werkt hetzelfde, maar heeft twee ultrafijne filters waardoor je een 'schonere kop' krijgt omdat er geen enkel koffiegruisje in je drank achterblijft. Bij het naar beneden drukken van de filters, scheid je ook meteen de koffieprut van het water, waardoor de extractie stopt - bij de gewone French press is dit niet zo. Deze koffie is de lekkerste filterkoffie die ik tot nu toe heb gedronken. Superzoet, als een zomers drankje, een soort appel-aardbeiensap, maar dan voor grote mensen.

Helaas viel de rest van de koffie wat tegen in Nijmegen. Bij Met Passie kreeg ik een keurig gezette cappuccino, maar een beetje overgeëxtraheerd, dus bitter, gewoon niet fantastisch.

Van De Blonde Pater had ik hoge verwachtingen. Hier hebben twee baristakampioenen gewerkt die nu samen een branderij en baristatrainingencentrum zijn begonnen. Maar de koffie hier komt van een andere, grotere branderij, Peeze in Arnhem. Het is een Braziliaanse, niet heel bijzondere koffie. Misschien, maar ik kan me vergissen, waren de filters niet meer helemaal schoon op dit tijdstip, het was rond lunchtijd. In een drukke zaak moet je die minstens elke twee uur schoonspoelen en droogwrijven. Ook het groephoofd snel schoonborstelen (en eventueel even spoelen met een blindfilter met alleen water) doet wonderen. Anders krijgt je koffie al snel een as-achtige, verbrande bijsmaak.

The Fuzz Coffee & Tunes, Van Broeckhuysenstraat 17 (***)

Dit leek ook een beetje het euvel bij The Fuzz Coffee & Tunes. Hier een Peruaanse single origin, met chocoladetonen, maar met zeker ook wat frisheid, en daardoor minder standaard. Lekker. Helaas ook hier een wat assige nasmaak die je liever vermijdt. Wellicht was het tijd voor een kleine schoonmaakronde.

Wekelijks bezoekt koffiecriticus Wineke de Boer een stad en proeft daar in drie gelegenheden de koffie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden