Column

'De KNVB heeft een makkelijk kind van de Zeister bossen op de troon gezet'

Wie dacht dat de KNVB een grote naam zou aanstellen als technisch manager, als opvolger van de ook niet zo grote naam Mohammed Allach, vergist zich schromelijk, schrijft voetbalverslaggever van de Volkskrant Willem Vissers.

Wim Rijsbergen, Leo Beenhakker en Jelle Goes in 2006.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Zij die lang aan de trainersschool in Zeist hebben gestudeerd of gedoceerd, praten babylonische voetbaltaal. Compact spelen, inzakken, compact inzakken zelfs, knijpen, afvallende ballen. Vooral trainers zonder grote loopbaan als speler verliezen zich in jargon dat het volksspel een zweem van exacte wiskunde geeft.

De coach van Jong Oranje, Albert Stuivenberg, verraste onlangs toen hij sprak over een activiteit tegen Tsjechië. Ging het hier om een paintballtoernooi, afgesloten met een gezamenlijke barbecue? Nee, het betrof toch een wedstrijd. Met een activiteit bedoelde hij het volledige, meerdaagse uitstapje: trainen, praten, voetballen. Hij, de bondscoach, is de activiteitenbegeleider.

Wie dacht dat de KNVB een grote naam zou aanstellen als technisch manager, als opvolger van de ook niet zo grote naam Mohammed Allach, vergist zich schromelijk. In plaats van een persoon die de wereldtaal van het voetbal spreekt, het type Hiddink dat respect afdwingt en mondiaal deuren opent, presenteerde de KNVB vorige week ene Jelle Goes, voor vijf jaar liefst. De KNVB deed de transfer af met een persbericht, gelardeerd met een uitspraak van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal.

Gelukkig was ook in Estland de bal rond
Zelfs in Nederland is de 43-jarige Goes onbekend. Hij is best een aardige man, daar niet van. Bij een driegesprek in Amsterdam, zes jaar geleden, luisterde hij geduldig naar de vertellers Leo Beenhakker en Wim Rijsbergen, destijds collega-bondscoaches. Af en toe sprak Goes zelf; dat het best lastig was, bondscoach van Estland zijn, met Esten en Russen in één, jong landje. Gelukkig was ook in Estland de bal rond, constateerde hij.

Later was hij hoofd opleidingen van PSV, CSKA Moskou en Anzji, bij Hiddink. Telkens een relatief korte periode, hetgeen haaks staat op het wezen van de functie. Jelle Goes stak zijn neus telkens eventjes buiten de deur.

Nu is hij dus benoemd op een van de belangrijkste functies bij de KNVB, de bond die zich steeds meer lijkt te verschansen in een fort van theoretici, met ideale schoonzonen uit de Zeister cocon.

Van Oostveens regie is streng en de KNVB is overtuigd van zijn gelijk, terwijl andere landen Nederland op tal van gebieden inhalen. De eredivisie lijdt onder bloedarmoede en de eerste divisie is verworden tot een platform van competitievervalsing. Clubs krijgen niet eens uitstel van een wedstrijd als hun spelers in vertegenwoordigende elftallen moeten opdraven.

Niemand vraagt zich af hoe al dat kunstgras in het betaald voetbal straks uitpakt als tijdens duels met het buitenland meer weerstand wordt gevraagd. Wie een vervelend spandoekje ophangt of als trainer protesteert tegen onrecht, krijgt een boete. Scheidsrechters zijn eenheidsworst.

De techniekleer van Wiel Coerver, tot in de poriën van het wereldvoetbal doorgedrongen, behoort hier te lande niet eens tot het instrumentarium van de trainerscursussen. Het tegengeluid is monotoon: Zeist weet wat goed is. Alleen de bondscoach, Van Gaal, verheft af en toe zijn stem, maar hij is een voorbijganger die na het WK afzwaait.

Baas van Louis
Jelle Goes is vanaf zijn eerste werkdag, op 18 november, verantwoordelijk voor de 'voetbaltechnische samenhang tussen nationale selecties, talentontwikkeling en KNVB-opleidingen'. Hij bewaakt de bondsvisie. In bepaald opzicht is hij de baas van Louis van Gaal. Dat is dan wel weer humor.

De KNVB heeft een makkelijk kind van de Zeister bossen op de eigen troon gezet, als boswachter. Bij de bond weten ze namelijk het antwoord al, als ze zichzelf beschouwen: 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wij zijn de mooiste van het land.'

Willem Vissers is sportverslaggever van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter: @vkwillemvissers

Jelle Goes (L) in 2006 in zijn hoedanigheid als bondscoach van Estland.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden