De knop omzetten, daar komt het nu op neer

Verdrietig, boos en geslagen, zo voelen de Oranje-spelers zich. Ze willen naar huis, niet denken aan een troostfinale. Hoewel, verliezen is ook geen optie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

SÃO PAULO - Het is alsof het weer de stemming begeleidt waarmee het Nederlands elftal zich richting het einde van het WK begeeft. Het giet van de regen als de poorten openzwaaien van het Pacaembu, een vrolijk gekleurd stadion waar de drukte van São Paulo voor even buiten de deur blijft.

Ze doen het donderdag rustig aan, de twintig minuten dat de Oranje-internationals hun kicksen hebben ondergebonden. De twee uur tegen Argentinië zijn nog niet helemaal uit de benen gegleden. Alleen de drie doelmannen houden het vandaag wat langer vol. Ze joelen als een van hen de lat raakt.

Allen hopen ze vlug weer terug naar huis te kunnen, om vrouwen en kinderen in de armen te sluiten. Teammanager Jorritsma belt zich suf om een vliegtuig te charteren. Maar eerst wacht zaterdag Brazilië nog, in hoofdstad Brasilia, als het ongewilde laatste epos van dit WK.

De wedstrijd om de derde plaats mag verfoeid worden door zo'n beetje alle spelers, het is zoals Wesley Sneijder het zegt: 'Hij staat wel op het programma.' Oranje zal zich moeten opladen voor een laatste kunstje in stadion Mané Garrincha, vernoemd naar de dribbelaar aan wie Arjen Robben eer zou kunnen betonen.

Drie weken lang streed Oranje met de wereldtitel in het achterhoofd. Nu resteert maximaal het brons. De beker om te grijpen is verruild voor hoogstens een medaille om te bekijken. Dat is nogal een verschil.

De knop omzetten, dat is het devies. Nederland begon daverend aan het WK en stortte wereldkampioen Spanje in een voetbalcrisis. 'Dan moet je het ook zo goed mogelijk afsluiten', vindt Georginio Wijnaldum. 'Je bent zo goed als je laatste wedstrijd', meent Bruno Martins Indi.

Wie wil weten wat zo'n troostfinale waard is, kan bij een ervaringsdeskundige in eigen kring terecht. Assistent-trainer Patrick Kluivert verloor in 1998 de partij om het WK-brons van Kroatië. Vooraf gaf geen international iets om die wedstrijd, ontgoocheld als ze waren na de nederlaag tegen Brazilië. Ook in die halve finale moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Na de 2-1 tegen de Kroaten bekroop hen een geweldig gevoel van spijt, omdat ze hadden nagelaten om hun WK in tastbaar eremetaal om te zetten. Kluivert zal zijn ervaringen de komende dagen met de spelersgroep delen, zo veel is zeker. En anders is er altijd nog bondscoach Van Gaal, hoewel die woensdagavond nog zo omstandig bromde na de halve finale.

Hij vertelde de verzamelde wereldpers dat een troostfinale niet thuishoort op het WK, waar de inzet altijd het hoogst haalbare zou moeten zijn. Om de derde plaats spelen is meer iets voor op een jeugdtoernooi, zei hij. Al zal daar het verschil tussen plek 3 en 4 geen 2 miljoen dollar bedragen, zoals bij dit WK.

Intern had Van Gaal al een heel andere boodschap laten klinken. In de kleedkamer ging na de verloren halve finale al meteen de blik vooruit. Wijnaldum: 'Hij heeft tegen ons gezegd dat we nog één wedstrijd krijgen. En dat we daar vol voor moeten gaan.'

De stemming in kleedkamer 1 van het Itaquerão-stadion liet zich woensdagavond raden. Wijnaldum: 'We waren boos en verdrietig. Boos dat we het niet konden afmaken, terwijl we hadden kunnen winnen. En verdrietig, omdat we hebben verloren.'

Volgens Klaas-Jan Huntelaar was het alsof de energie waarmee Oranje zich naar de halve finale had geworsteld, in een klap naar de bodem was gezakt. Uiterlijk zaterdag moet het laatste restje kracht weer van de grond zijn geraapt, weet ook Wijnaldum: 'Als je twee keer achter elkaar verliest, heb je heel je WK vergooid.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden