NieuwsHuizenprijzen

De kloof in huizenprijzen neemt toe. Blaricum het duurst, Delfzijl goedkoopst

In Blaricum betaalden kopers met een gemiddelde prijs van ruim 900 duizend euro in 2018 het meest voor een bestaande woning. In het Groningse Delfzijl was dat met 142 duizend euro het minst. Het verschil tussen gemeenten met gemiddeld hoge en lage huizenprijzen is verder toegenomen.

Marc van den Eerenbeemt
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster.

In 2018 was het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente 760 duizend euro. Dat is 125 duizend euro meer dan in 2017. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was in Blaricum 6,3 keer zo hoog als in Delfzijl. Dat gemiddelde bedrag is niet gecorrigeerd voor de soort woning, waarschuwt het CBS. In gemeenten met relatief veel villa’s zal de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.

‘Dure’ gemeenten zijn vooral te vinden in de Randstad en de provincie Noord-Brabant. De afgelopen drie jaar had Bloemendaal de hoogste gemiddelde verkoopprijzen, terwijl Wassenaar in 2014 nog de duurste gemeente was. Naast Blaricum werd ook in Laren (Noord-Holland), Bloemendaal, Wassenaar, Heemstede en Rozendaal gemiddeld meer dan een half miljoen euro betaald voor een koopwoning.

null Beeld

‘Goedkopere’ gemeenten kunnen vooral worden gevonden in Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. Huizenkopers in het Groningse Delfzijl betaalden in 2018 ‘slechts’ gemiddeld 142 duizend euro voor een koopwoning. In tien gemeenten was de gemiddelde verkoopprijs in 2018 lager dan 175 duizend euro. In tien procent van de gemeenten was de gemiddelde huizenprijs lager dan 211 duizend euro.

In vier van de vijf Nederlandse gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 211 duizend en 372 duizend euro. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot ruim 287 duizend euro. De stijging van de huizenprijzen was daarmee nog niet ten einde. Afgelopen februari verruilden koopwoningen voor gemiddeld bijna 299 duizend euro van eigenaar, meldde het CBS eerder deze week. Bestaande koopwoningen waren daarmee 7,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Afgelopen januari piekte de gemiddelde verkoopprijs voor het eerst boven de 300 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden