De Klokkenberg gaat bijna zeker dicht

Sluiting van Het Medisch Centrum De Klokkenberg in Breda lijkt onvermijdelijk. Interim-directeur C. Breederveld acht de kans vrijwel nihil dat minister Borst van Volksgezondheid haar beslissing om De Klokkenberg te sluiten nog zal terugdraaien....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De minister nam vorige week de beslissing tot 'ontmanteling' van het medisch centrum nadat ze het overlevingsplan voor een doorstart van Breederveld had afgekeurd. Volgens dat plan zouden de huidige vier afzonderlijke klinieken plaatsmaken voor een zogeheten transmurium, een opvangcentrum voor chronisch zieken.

Borst vindt dat dit experiment 'onvoldoende basis' biedt voor een doorstart. Financiële argumenten spelen hierbij de belangrijkste rol. Dit jaar leed De Klokkenberg 2,5 miljoen gulden verlies.

Bovendien past een transmurium niet in het zorgbeleid van Borst. Zij is tegen categoriale klinieken en wil alle zorg zoveel mogelijk bij de bestaande, algemene ziekenhuizen onderbrengen.

De Klokkenberg bestaat nu nog uit aparte klinieken voor epilepsie, long/astma, allergologie/immunologie en kinder- en jeugdpsychologie. Borst wil de drie klinieken naar ziekenhuizen in Brabant en Limburg overbrengen. De operatie zal nog twee tot drie jaar in beslag nemen, verwacht Breederveld.

Tot vorig jaar omvatte De Klokkenberg ook een kliniek voor hart- en longchirurgie, het thoraxcentrum. Deze kliniek raakte in september 1995 in opspraak, toen een longpatiënt na een lichte operatie overleed. Het overlijden was volgens de inspectie voor de gezondheidszorg te wijten aan 'een opeenstapeling van fouten, tekortkomingen en nalatigheden'.

Minister Borst noemde in oktober 1996 het thoraxcentrum in Breda 'niet meer van deze tijd'. Op haar bevel werd het beheer van de kliniek per 1 januari 1997 overgenomen door het Ignatiusziekenhuis in Breda. De patiënten bleven gehuisvest in De Klokkenberg.

De medische fout met dodelijk gevolg was exemplarisch voor de al jaren sluimerende bestuurlijke en organisatorische crisis bij De Klokkenberg. Na het incident ontstond een onwerkbare relatie tussen de chirurgen en directeur G. Tanke. De speciaal ingestelde onderzoekscommissie-In 't Veld en de aangetrokken onafhankelijke cardioloog A. Dunning brachten geen oplossing.

Het bestuur van De Klokkenberg, de raad van toezicht, stelde Tanke in maart 1996 op non-actief, maar die nam na een keiharde machtsstrijd pas in juni 1997 ontslag. Tankes opvolger moest, wegens gebrek aan vertrouwen tussen hem en medewerkers en bestuur ook snel het veld ruimen. Daarnaast moesten kort na elkaar twee bestuursvoorzitters gedwongen aftreden.

De rechter moest eraan te pas komen om de chaos te beëindigen. Die wees in april van dit jaar C. Breederveld aan als interim-manager. Breederveld trof bij zijn komst een slagveld aan. 'Er was geen begroting, geen werkplan en met de noodzakelijke bezuinigingen was nog geen begin gemaakt.'

Breederveld reorganiseerde drastisch en had daarmee succes. Volgens de ondernemingsraad is met de komst van Breederveld schoon schip gemaakt. Juist nu lijkt sluiting onvermijdelijk.

C. Melsen, secretaris van de ondernemingsraad: 'De minister heeft zich grotendeels laten leiden door de beeldvorming van de afgelopen jaren. Daar zijn wij de dupe van.'

Ook wethouder H. van Raak van Breda vindt dat Breedervelds plan voor een transmurium geen eerlijke kans heeft gehad. 'Borst heeft valse hoop gegeven en weinig elegant geopereerd.'

De ondernemingsraad wil in een gesprek met Borst in elk geval de werkgelegenheid van de 650 werknemers zeker stellen. Een woordvoerder van het ministerie zegt niet te kunnen beloven dat alle medewerkers met de klinieken meeverhuizen naar de nieuwe plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden