De kleine boekhouder als Calimero

Kleine accountantskantoren ruziën met 'universitair geschoolden' over de nieuwe accountantswet. 'Wij zijn als neuzelende boekhouders terzijde geschoven.'..

Van onze verslaggever Merijn Rengers

'Daar zat ik dan. Een kleine accountant uit Breda tussen de Haagse technocraten en lobbyisten. En al snel werd duidelijk dat niemand geïnteresseerd was in ons verhaal. Ja, de vertegenwoordiger van het midden- en kleinbedrijf. En Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters. Maar de rest - ministerie, banken, de grote accountantskantoren, toezichthouder en de hoge ambtenaren - kon het allemaal geen donder schelen. Die wilden ons erbij hebben als excuus.'

En dat vond Carel Verdiesen slecht. Zo slecht, dat de onbezoldigd voorzitter van de NOvAA, voluit de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten, besloot op te stappen uit het overleg over de nieuwe accountantswet. Deze wet, de WTA, betekent volgens de NOvAA het einde van het accountantsberoep en van de kleine accountantskantoren.

De WTA verdeelt de accountants straks in twee groepen: een kleine groep van 'echte accountants' die grote beursgenoteerde ondernemingen controleren en aan strenge eisen moeten voldoen, en de rest - het voetvolk dat de boeken van de overige bedrijven controleert, en dat in de toekomst aan minder strenge wettelijk eisen hoeft te voldoen.

'We werden in de gesprekken terzijde geschoven als neuzelende boekhouders. De grote jongens hadden allang met elkaar uitgedokterd hoe het verder moest met het accountantsberoep. Terwijl ze in ambtelijk Den Haag niet het flauwste benul hebben van hoe een softwarebedrijf of een winkel zijn boekhouding doet,' zegt Verdiesen.

Aanleiding voor de nieuwe wet is de discutabele rol van accountants bij recente bedrijfsschandalen, zoals bij Ahold, Baan en KPN-Qwest. De ophef hierover dwong de politiek tot strengere wetgeving, waarin meer toezicht op, en hogere eisen aan het beroep zouden worden gesteld.

'Het hele wetgevingstraject bleek een poging van de grote accountantskantoren om marktaandeel te winnen op de kleine kantoren', verzucht Verdiesen. 'Hun positie wordt vele malen sterker door de WTa, terwijl het onderscheid tussen kleine accountantskantoren en andere financiële adviseurs juist verwatert', stelt hij.

'Moet je nagaan. De wet is ooit bedacht omdat een enkele boekhouder bij Deloitte, PriceWaterhouseCoopers, KPMG of Ernst & Young er een potje van heeft gemaakt. En aan het eind van het liedje wordt de boekhouder uit Breda daar de dupe van, terwijl de grote vier nog steeds alle kanten op kunnen.'

En daarin schuilt een deel van de kinnesine. De NOvAA behartigt de belangen van AA-accountants, zeg maar boekhouders met een hbo-diploma en een slechtzittend in pak. De register-accountants, veelal in dienst bij de grote kantoren, zijn allemaal doctorandus en gekleed in stemmige krijtstreep.

'We zijn nu keihard aan het lobbyen. Onze argumenten worden gehoord in de Tweede Kamer, maar ik vrees het ergste als het op een machtsstrijd aankomt. Ons verhaal is te gewoontjes. Het is de affiniteit van universitair geschoolden met andere universitair geschoolden. En daar is het moeilijk tegen knokken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden