De Kleine Aarde heeft ecologie-met-c ontdekt

Het gemiddelde Nederlandse bedrijf voorziet zich gemiddeld eens per tien jaar van een nieuw jasje. Zo'n huisstijloperatie kost bij een beetje bank soms acht miljoen gulden....

THEO STIELSTRA

Maar niets blijkt heilig. Na zeventien jaar hebben de organisatie en het bijbehorende tijdschrift een andere vormgeving. De omslag van het blad is voortaan full colour - voorheen een vloek in eco-kringen - en de vrolijke worstletters uit 1978 hebben plaatsgemaakt voor een bijdetijdse lettersoort. Bovendien heeft de firma zich voorzien van een nieuw logo. Het oude logo was een silhouet van een knus boerderijtje, een windmolen, de bolwoning en het piramidehuis. 'Een beetje oubollig', geeft de redactie toe, 'maar we hebben er onze bekendheid aan te danken.'

Dit alles is bij het oud vuil gezet, en heeft plaatsgemaakt voor een logo dat is gebaseerd op de beroemde foto die in 1969 werd gemaakt vanuit de landingsmodule van de Apollo 12. Op de voorgrond de maan, op de achtergrond de aarde die als een toupetje in de ruimtesoep drijft. Volgens De Kleine Aarde toont dit logo dat de aarde te klein is voor een niet-duurzame leefstijl.

Opvallend is dat DKA als een van de laatste bladen in Nederland zich met ingang van nummer 92 (lente '95) weer schaart achter de voorkeurspelling uit 1954: ekologisch is weer gewoon ecologisch. Het is wel even wennen.

Maar niet alleen de vorm is veranderd. Het blad zelf kondigt aan voortaan hèt blad voor een duurzame leefstijl te zijn. Voortaan 'geen onheilstijdingen' meer, en ook 'onrustbarende vermaningen' zullen de lezers moeten ontberen. Wel berichten over 'hoe het wel kan'.

Zodoende een verhaal over de zegeningen van telewerken, waarvan de auteur zelfs via e-mail, elektronische post, te bereiken is. In de rubriek Leefstijl een verhaal over twee stadsherders die sinds kort ook milieuvriendelijke dekbedden produceren, en verslag van een ecologische fietstocht door Zweden. Aardig is het verhaal over de eetcultuur uit de oudheid. Het driegangenmenu zou te danken zijn aan de Romeinen, het tarwebrood uit de middeleeuwen, en groenten hebben eeuwenlang als ongezond te boek gestaan. Allemaal korte artikelen met een overwegend positieve inslag, zo vrolijk en licht, dat je vanzelf gaat snakken naar een prettig doemdenkerig of buitengewoon zeurderig artikel. Gelukkig zijn er altijd nog de brieven, bij uitstek de rubriek waarin de ware aard van een blad - of krant - naar boven komt. En inderdaad: op een artikel van een jaar geleden over het eten van vlees met een Eko-keurmerk reageert J. Pot uit Numansdorp met: 'Wilt u ervoor zorgen iets nauwkeuriger om te springen met uitlatingen die feitelijk voor een milieuvriendelijke instelling (. . .) niet meer kunnen?' En ook het 'Bezint eer ge begint' van Guus en Wiel de Vos uit Abcoude, aan het eind van een brief over al die DKA-bezoekers die met de auto het nieuwe bezoekerscentrum zullen bezoeken, mag er zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden