De Klein: 'de lijst van regels is onuitvoerbaar' 'Wel 50 meisjes werken illegaal op een camping'

Het is rustig in de Postillon Bar langs de rijksweg N 271 in Linne, niet ver van Roermond. De acht peeskamers liggen er verlaten, maar piekfijn verzorgd bij: gestreken lakens op het tweepersoonsbed, gepoetste kranen in het massagebad, witte badjassen aan de kapstok....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Dit zijn geen afwerkkamers van de categorie 'een bed met een lampje'. Hier wordt gerelaxt op niveau. Een peeskamer heet luxe suite, en daarmee lijkt niets te veel gezegd.

De Postillon Bar belooft 'een avondje luxueus relaxen'. De prijzen zijn navenant: vanaf 90 euro per halfuur, kamer en dame inbegrepen. De meeste klanten blijven gemiddeld drie tot vier uur. Een flesje Dom Perignon Rosé kost 600 euro. Eigenaar Leo de Klein (63): 'Iedereen denkt altijd dat elke tent een wiptent is. Maar voor een snelle wip ga je naar De Wallen, iets verderop langs de rijksweg. Dat is veel goedkoper. Hier gaat het om de ambiance. Je hebt de Zeeman, Wibra en de Bijenkorf. Overal kun je hetzelfde kopen, alleen de prijs is verschillend.'

Bardame Maria, die de rondleiding verzorgt: 'Het is hier echt luilekkerland.' Aan alle comfort is gedacht, evenals aan discretie. Beneden staat nog een extra champagnebar voor klanten die liever niet in de centrale lounge willen worden gezien. Sommige suites hebben twee bedden, 'voor koppeltjes'. In een tweede etablissement aan de andere kant van de rijksweg, Party Farm genaamd, staat zelfs een bed van 6,30 meter breed. 'Voor orgieën', merkt Maria op. 'Daar kan een hele familie terecht', grapt De Klein.

In de ruime kantine wachten drie dames op de eerste klanten. 'De vakantie is amper voorbij. De mensen moeten nog in hun dagelijkse ritme komen', verklaart Maria de rust. Het avondeten van de prostituees staat op het fornuis te pruttelen. Op een monitor kunnen ze zien welke gasten binnenkomen. De dame kan zelf besluiten of ze haar diensten aanbiedt aan een gast, aldus De Klein. De Postillon Bar noemt zich een facilitair bedrijf, dat slechts kamers verhuurt voor relaxactiviteiten. Volgens de prijslijst kost een suite 45 euro per halfuur. De hoeren bepalen zelf welke prijzen ze hanteren voor welke diensten.

Dat is meteen het eerste misverstand dat uit de weg moet worden geruimd. Gemeenten en fiscus gaan ervan uit dat seksclubs de meisjes in loondienst hebben. De Klein, al 32 jaar in de branche, zou wel gek zijn. Want wat moet hij als de vrouwen ongesteld zijn of zwanger raken? Een zwangerschapsverlof zou wel heel erg lang moeten duren: 'Je kunt geen dame met een dikke buik prostitutie laten bedrijven.'

Zo bestaan er volgens hem legio misverstanden en onuitvoerbare regels in de seksbranche. Het uitbaten van prostitutiebedrijven is sinds oktober 2000 weliswaar legaal, maar bordelen worden door de instanties nog steeds niet als normale bedrijven beschouwd en behandeld. 'Elke gemeente, elk politiedistrict voert zijn eigen beleid. Vroeger werden we gedoogd. Tegenwoordig worden we vooral gesaboteerd en tegengewerkt met een waslijst aan regeltjes', aldus De Klein.

De Limburger seksclubhouder is voorzitter is van de Excellent Groep, de belangenorganisatie van twintig luxe seksclubs, waaronder Yab Yum, Ria's Men's Club en Sociëteit Anonyme (Amsterdam), Mayfair en Paradise Club (Den Haag), Sociëteit Boccacio (Tegelen), Pico Bello (Well), Sans Soucis (Tegelen) en Club Bubbles (Geleen).

Volgens de gemeentelijke voorschriften in Limburg is een bordeelhouder verantwoordelijk voor de gezondheid van de prostituees en moet hij daarover zelfs een logboek bijhouden. Maar die regel is strijdig met de privacywetgeving en het medisch beroepsgeheim. Hij moet ook persoonlijk toezien op het gebruik van condooms, in het kader van safe sex. 'Ik kan toch moeilijk naast het bed gaan zitten om te kijken of 'ie er wel omheen gaat', schampert De Klein.

Na vier uur 's nachts mag niemand meer in de zaak zijn, zo luidt de plaatselijke verordening. Maar na het relaxen moet er toch ook worden opgeruimd: 'Zodra de dames weg zijn, komt de poetsvrouw binnen. Elk uur van de dag is hier wel iemand bezig.' De GGD drong vanwege de hygiëne aan op een plastic zakje in de prullenbak op de kamers, terwijl dat voor de brandweer juist weer uit den boze was. Een gemeenteambtenaar eiste zelfs een terrasvergunning voor het zitje en bubbelbad in de besloten beeldentuin van de Party Farm. 'Laat me niet lachen. Ik heb die meneer gezegd: al zou een gast zijn champagne van 600 euro in de boom geserveerd willen, dan kan hij het krijgen.'

Volgens De Klein wordt het plaatselijke beleid gemaakt door ambtenaren en bestuurders die nog nooit in een seksclub zijn geweest. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft onlangs berekend dat nog maar 15 procent van de 'legale' relaxbedrijven alle vergunningen binnen heeft. Dat heeft volgens De Klein meer te maken met obstructie door gemeenten dan met onwil van seksclubs. Al erkent hij dat ook in de wereld van de sekshuizen nog veel kaf tussen het koren zit.

De voorzitter van de Excellent Groep pleit voor heldere regels in een nationale prostitutiewetgeving en de oprichting van een controlebureau. Want nu 'rommelt elke gemeente maar wat aan' en dreigen diverse 'goedwillende' seksclubs het loodje te leggen, terwijl steeds meer andere exploitanten en hoeren het illegale circuit in duiken. Zo dreigt de legalisering van de prostitutie juist averechts uit te pakken.

De Klein weet een camping, waar 'wel vijftig meisjes aan het werk zijn'. De politie zegt er weinig aan te kunnen doen, want op campings heerst nu eenmaal een sfeer van vrijheid. Maar ook de illegale prostitutie via 06-nummers, escortbureaus, loverboys, campersex, hotels of privé-huizen wordt nauwelijks aangepakt. 'Allemaal heel slecht voor het imago van de branche, terwijl de uitbuiting van vrouwen gewoon doorgaat. Als de overheid niks doet aan deze wildgroei, kunnen we weer beter terug naar de situatie van vroeger.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden