De klas van 2003: VUURWERK

Ook dit jaar studeren weer meer dan drieduizend studenten af aan een kunstopleiding. Wat gaan ze doen, wat kúnnen ze doen?...

Maartje Teussink (23) studeerde af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze gaf in eigen beheer een cd uit, en won twee keer de Grote Prijs van Nederland.

'Níet naar de Kleinkunstacademie gaan, dat was misschien wel logischer geweest. Ik wilde eigenlijk drummer worden.

'Na de havo ben ik een jaar naar Tsjechië gegaan, ze hadden er een muziekprogramma voor buitenlandse studenten. Ik deed slagwerk en klassieke zang, op het conservatorium van Brno - een soort tweedefase-opleiding, mensen waren echt wel tegen de dertig. Ik werd die zomer zeventien.

'Ik ben veel naar de opera geweest en ik speelde er in een band. Tóen ben ik begonnen met eigen nummers schrijven. Vier maanden lang zaten we in een klein kamertje van een oude bioscoop die bijna uit elkaar viel: non stop repeteren, optreden, een cd opnemen.

'Maar ná Tsjechië. . . die band was hartstikke leuk, maar ik dacht: alléén muziek maken, daarvan krijg ik toch niet hetzelfde gevoel als wanneer ik op een podium sta en die muziek ook bréng. Ik weet niet, ik heb toen gewoon besloten: ik ga níet naar het conservatorium, ik wil een theateropleiding doen.

'Zingen én acteren. Bewegingslessen, ballet, moderne dans, conditietraining, flamenco, acrobatiek. Daarnaast probeerde ik ook een soort continuïteit te behouden in het schrijven van liedjes. Popsongs, maar beïnvloed door wat ik mooi vind. Een beetje jazzy, met klassiek erdoorheen. Met een platenmaatschappij ben ik nu in onderhandeling over een tweede cd.

'De liefde voor acteren is wel gegroeid, merk ik. Ik ben echt geïntrigeerd geraakt door toneelteksten, ook het klassieke repertoire. In Carmen, de afstudeervoorstelling van mijn klas, ben ik echt actrice, en dat bevalt me uitstekend. Ik zing ook in dat stuk, en er zit een nummer van mij in.

'Als ik móet kiezen? Tussen een hoofdrol in een toneelstuk, de slotact op een groot popfestival verzorgen of muziektheater maken? Dan wordt het absoluut het laatste. Regisseur Gijs de Lange heeft me gevraagd voor een muziektheaterproduktie van Orkater. Om te spelen, te zingen. En zelf muziek te schrijven. Daar ben ik zo blij mee. Het is dé kans om ervaring op te doen voor het soloprogramma dat ik uiteindelijk wil maken. Maar dan spreek ik over paar jaar verder, hoor.

'Ik heb Björk een keer gezien tijdens Rock Werchter. Ze zong It's Oh So Quite, alleen op het podium met een accordeonist, toen er bij het refrein opeens allemaal vuurwerk opspoot. Als je popmuziek zo klein weet te maken, en het toch met vuurwerk zo weet op te blazen dat een massa van dertigduizend man uit zijn dak gaat.

'Mijn muziek wil ik het liefst in theater spelen en er met theatrale dingen een extra dimensie aangeven. Maar hoe dat eruit gaat zien, geen idee. Echt geen idee. Ik probeer zo veel mogelijk te spelen, nieuwe dingen uit te proberen, aan de slag te gaan. Dan groeit dat gewoon, dat weet ik zeker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden