De klap van Katrina

Eerst werd gewaarschuwd voor een megacatastrofe, vervolgens leek de ramp minder immens dan was gevreesd, maar bij nader inzien blijkt de orkaan Katrina toch een ongekend spoor van vernieling te hebben getrokken in en rond New Orleans....

De zwaarste directe schade richtte Katrina aan in het zuiden van destaat Mississippi, waar de orkaan, na op het laatste moment iets van koerste zijn veranderd, aan land kwam. Schattingen van het aantal dodelijkeslachtoffers in deze arme streek lopen uiteen van vele tientallen totenkele honderden.

Het drama kreeg een nog ingrijpender tweede bedrijf doordat enkeleelementaire kanaaldijken in New Orleans het begaven. Daardoor kwam eengroot deel van de stad onder water te staan. Het waterpeil bereikte insommige stadsdelen zelfs een hoogte van zes tot zeven meter. Volgens deburgemeester zijn honderden en mogelijk zelfs duizenden achterblijvers doorhet wassende water verzwolgen. Nog steeds wachten velen op hoger gelegenplekken op hulp en evacuatie.

Behalve over urgente reddings- en opvangoperaties moeten deautoriteiten zich het hoofd breken over de vraag hoe de regio, en met namede stad New Orleans, op termijn weer tot leven kan worden gewekt. NewOrleans is momenteel weinig meer dan een spookstad. Er zal een nieuwedijkbeveiliging moeten komen, het water moet worden weggepompt, elementairevoorzieningen moeten worden hersteld, van vele gebouwen is de soliditeitvan de fundamenten twijfelachtig geworden. Het kan vele maanden durenvoordat de stad weer enigszins leefbaar is. Daarnaast is er de schade aande olie-installaties, die van zo groot economisch belang zijn voor de regio- en voor geheel Amerika.

De term natuurgeweld doet vergeten dat mensenwerk wel degelijk vaninvloed kan zijn op het effect ervan. De ontzilting van de rivier deMississippi als gevolg van het waterbeheer stroomopwaarts heeft hetdeltagebied onmiskenbaar kwetsbaarder gemaakt. De veelvuldige gas- enolie-exploraties hebben ook niet geholpen. Bovendien laat het dijkensysteemrond de stad te wensen over.

Ook de snelheid en de omvang van de hulpverlening kan een verschilmaken. Op dat punt hebben de plaatselijke noch de federale autoriteiten totnu toe de doeltreffendheid getoond die van de supermacht Amerika verwachtzou mogen worden. Hoewel vooraf groot alarm was geslagen en gelukkig veelinwoners een veilig heenkomen hadden gevonden, was vervolgens van eengecoördineerd en alert optreden weinig te merken. Het leek wel of iedereenvolledig was overrompeld.

De overval van Katrina betekent een nieuwe krachtproef voor presidentBush, wellicht de grootste na 11/9. Hij moet zich nu een toegewijdcrisismanager tonen, die op nationaal niveau de juiste voorwaarden scheptwaaronder de plaatselijke bestuurders de wederopbouw ter hand kunnen nemen.De krachtproef komt evenwel op een moment dat zijn politieke kapitaal isgeslonken door het aanhoudend slechte nieuws uit Irak. Dat dit tot inLouisiana en Mississippi voelbaar is, blijkt uit de moeite die het deNationale Garde aldaar kost om plunderingen tegen te gaan. Iets wat allichtte maken heeft met het feit dat eenderde van het korps in beide statenmomenteel dienst doet in Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden