De kip als auto

MICHAEL PERSSON

Er zijn verschillende manieren om naar een kip te kijken, en een daarvan is hem te zien als een Mercedes. 'Superieure prestaties, zeer efficiënt, excellente groeisnelheid', zo omschrijft fabrikant Cobb zijn topmodel, de Cobb500TM, op zijn website - het was een fijn detail in een mooi stuk over de plofkip, deze week in de krant.

In een brochure over de Cobb500TM staan prachtige grafieken van de voerconversieratio, eierproductie ('een bijkomend voordeel van deze vleeskip') en de uniformiteit, die de Cobb500TM maakt tot de 'best te verwerken kip in de markt'.

De terminologie, de grafieken, de type-aanduiding: uit alles blijkt dat de fabrikant een ding levert, geen levend wezen. Lees ook het motto van deze kippenbouwers: 'Wij dienen onze klanten door toepassing van innovatief onderzoek, om eiwitten te maken die gezond en betaalbaar zijn voor iedereen.'

Ze maken eiwitten, geen kippen.

Nu stopt Unilever met het gebruik van de plofkip, onder meer in Unox-knakworsten. Er komt een nieuwe kip voor in de plaats. Zo'n lief scharreltje, denk je dan, van een ouderwetse boerderij. Maar bladeren we even door de catalogus van Cobb, dan vinden we daar de CobbSasso150TM, 'de natuurlijke keus voor klanten die geïnteresseerd zijn in langzamere groei'. De CobbSasso150 is 'ideaal voor gecertificeerde biologische systemen', als altijd met excellente voerconversie en hoge karkas-uniformiteit.

Het woord kip wordt nog steeds nergens genoemd.

groen@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden