Column

'De Kindervriend in zo'n pij, is dat nog verantwoord?'

Het is dat ze in het buitenland de splijtzwam Zwarte Piet niet kennen, anders zouden we de wereld nog één keer laten zien hoe je dat doet, een burgeroorlog voorkomen, schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp.

Een hulpsinterklaas bereidt zich voor in de Sinterklaascentrale in Soest. Beeld null
Een hulpsinterklaas bereidt zich voor in de Sinterklaascentrale in Soest.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed gaat zo snel mogelijk met de sinterklaasorganisaties rond de tafel om te praten over de toekomst van Zwarte Piet. Dit is geen korte samenvatting van de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Het Sinterklaasjournaal is juist een van de organisaties die zullen deelnemen aan het crisisoverleg.

Het gaat over de vraag of de zwarte huidskleur van Zwarte Piet nog langer acceptabel is. Volgens de initiatiefnemer van de actiegroep 'Zwarte Piet is Racisme', Quinsy Gario, dus niet. Hij vindt het behalve racisme een 'koloniale oprisping'.

Quinsy Gario zal overigens niet worden uitgenodigd aan de tafel van Ineke Strouken, aangezien hij in haar ogen een veel te uitgesproken standpunt inneemt. Ook Martin Bosma, de Raspoetin van de PVV die bij PowNews meteen begon te schuimbekken over 'extreem-linkse malloten' die nationale tradities willen vernietigen, is niet welkom. Net zomin als Elbert Dijkgraaf. 'Negerzoen, Zwarte Piet, laten we niet moeilijk doen', dichtte die alvast. Dijkgraaf is van de SGP en daar zien ze Zwarte Piet nog als een directe nakomeling van Cham, volgens de bijbel stamvader van alle tot slavernij gedoemde zwarten - dus Zwarte Piet heeft echt geen klagen.

Zeker niet nu hij is geëvolueerd van een kromtaal brabbelende Spaanse imbeciel naar een wezen dat inmiddels een stuk slimmer is dan de stevig dementerende Goedheiligman zelf. Ook stopt hij geen kinderen meer in de zak, noch ranselt hij ze nog langer tot bloedens toe af met de roe. Toen ik tot de gelovigen behoorde, deed hij dat nog wel en ik moet zeggen dat zijn ontwikkeling tot toffe jeugdwerker hem in mijn ogen geen goed heeft gedaan. Maar de verandering van Piet gaat gelijk op met de veranderingen in de samenleving - dus wellicht is het tijd voor nieuwe aanpassingen.

Hele nare herinneringen
Je kunt je overigens ook afvragen of het nog langer verantwoord is de Grote Kindervriend te laten rondrijden in zo'n zweterige pij die bij duizenden volwassenen langs de kant hele nare herinneringen wekt. Daar moeten we misschien ook maar eens over rond de tafel.

Hoe dan ook, we gaan dit probleem op Hollandse wijze oplossen. Het is dat ze in het buitenland de splijtzwam Zwarte Piet niet kennen, anders zouden we de wereld nog één keer laten zien hoe je dat doet, een burgeroorlog voorkomen.

Dominee Henk de Leegte van het Amsterdamse intocht- comité legde al een eerste bod op tafel. Van de vijfhonderd Amsterdamse Zwarte Pieten mogen er van hem honderd een 'ander uiterlijk' hebben. In de loop der jaren, 'langs de weg der geleidelijkheid' zou het percentage Niet-Zwarte Pieten omhoog kunnen. Elders is geopperd dat Sint voortaan Pieten in Diverse Kleuren kan inhuren, mits geen zwart. Ineke Strouken zelf ziet meer in Witte Pieten en Vrouwelijke Pieten. Ook sluit zij witgeschminkte donkere Pieten niet uit - maar dat slaat wellicht weer door op de schaal van de politieke correctheid. De eis van een Zwarte Sint als goedmakertje voor ons slavernijverleden is dan niet ver meer.

Sufgeluld
Hoe hij de afgelopen weken door Alexander Pechtold is sufgeluld, bleek vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie van van premier Rutte. Die kreeg er betreffende de meest heikele kwestie van het moment niet meer uit dan: 'Zwarte Piet is nu eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen.'

Ik ben heel erg benieuwd naar de uitkomst van de Grote Maatschappelijke Discussie. En naar de impact op de lokale intochtcomités. Zullen zich in het land hardnekkige Zwarte Pieten-haarden vormen? Wordt de schimmel groen?

Bert Wagendorp is columnist voor de Volkskrant.

Keukenpiet op de rode loper tijdens de premiere van de film 'De Club van Sinterklaas & De Pietenschool' Beeld null
Keukenpiet op de rode loper tijdens de premiere van de film 'De Club van Sinterklaas & De Pietenschool'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden