De kinderen van Aaf denken dat Sinterklaas gesponsord wordt, net als vloggers

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Geloven kinderen van nu langer dan kinderen van vroeger? Ik heb de cijfers nog niet helemaal rond, maar ik weet wel dat mijn kinderen langer geloven dan ik heb geloofd.

Op een pakjesavond, ik was 5, zag ik Sinterklaas in de verte aankomen op een paard. Bij nadere inspectie bleek het een fiets te zijn. Hij rende het huis van de vrienden waar wij het vierden binnen, ging haastig op een stoel zitten, vroeg om koffie met een rietje en begon onzin uit te kramen.

Het was mijn vader. Dat hoorde ik aan zijn stem en dat zag ik aan zijn gezicht, waar lukraak een paar watten op geplakt waren. De onzin kwam me ook bekend voor.

Ik was ontzettend opgelucht. De man voor wie ik al jaren bang was, bleek niet te bestaan. Ik ging op Sinterklaas' schoot zitten, iets wat ik daarvoor nooit durfde.

Hier thuis - mijn dochter en zoon zijn 6 en 7 - beginnen de vragen nu te komen. Hoe kan iemand zo oud worden? Hoe komen de pieten bij ons binnen? Waarom zijn er reclames voor het Sinterklaasjournaal, want Sinterklaas heeft alle cadeautjes toch al gekocht? En de belangrijkste vraag hier in huis op dit moment: waarom gaat er elk jaar iets mis in het Sinterklaasjournaal?

Het antwoord van mijn zoon van 7 op dit alles is: het is nep. Sinterklaas is heus niet echt zo oud. Op de stoomboot liggen nepcadeautjes, dat is gewoon omdat dat er leuk uitziet. Het Sinterklaasjournaal verzint verhaallijnen om het spannend te houden. 'Dat shot van boven, van de boot, dat hadden ze gisteren ook al. Precies hetzelfde shot.'

Vaktaal.

Alles is dus nep. Behalve Sinterklaas. Want die bestaat. Zo, bedacht ik ineens, zou hij het geloof nog wel eens heel lang kunnen volhouden. Elk onderdeel van de sinterklaasviering dat onecht aandoet - de baard, Sints leeftijd, het geroetsj door schoorstenen - behandel je als zodanig: onecht. Als je dat accepteert en omarmt, hoeven er ook geen twijfels te rijzen. Dus hoef je ook niet te twijfelen aan de echtheid van Sinterklaas. Het is ingewikkeld, maar het werkt.

Gisteren hadden we het over de enorme hoeveelheid cadeaus die Sinterklaas elk jaar moet geven. Dat kost toch veel te veel geld, zeiden mijn kinderen. Ik opperde dat Sint misschien nog oud geld uit Turkije had, want daar was hij ooit edelman geweest, ofzo - enfin, ik wist het ook niet precies, maar ik hoopte met dit vage klok-en-klepelverhaal toch iets te verklaren.

Maar mijn zoon, die veel YouTube kijkt en de wereld van de vloggers kent, weet precies hoe moderne mensen aan hun spullen komen.

'Ik denk dat hij heel erg wordt gesponsord.'

En zo kan het geloof nog jaren worden verlengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden