De kiezer geeft, de kiezer neemt

De comeback van het CDA in de peilingen en het electorale verval van de PvdA (zie grafiek) in het voorbije halfjaar heeft volgens onderzoeksbureau TNS NIPO twee voorname oorzaken: het aantrekken van de economie en de uitspraken van PvdA-leider Bos over fiscalisering van de AOW....

Van onze verslaggevers

Begin maart haalde de PvdA (peiling Interview/NSS) nog zestig zetels. De daling zette eind april in, nadat Bos had laten weten dat rijke gepensioneerden moeten meebetalen aan de AOW. Bos ontlokte een storm aan kritiek en raakte in het defensief. CDA en VVD grepen sindsdien elke kans aan om de ‘bejaardenbelasting’ van Bos te hekelen.

De PvdA-leider wilde ‘luisteren naar de kiezer’ en stelde zijn AOW-plannen radicaal bij. De draai bleef niet onopgemerkt. Het CDA zette Bos systematisch neer als ‘draaikont’. Ook de SP profiteert hiervan, gezien haar opmars.

Het kabinet-Balkenende kon op Prinsjesdag klinkende cijfers presenteren. De stijging van het CDA in de peilingen liep bijna synchroon aan de toename van het consumentenvertrouwen. De partij van VVD-minister Zalm van Financiën wist hier niet van te profiteren. De afgelopen dagen liet de PvdA een licht herstel zien. Vandaag is de enige peiling die telt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden