De keuzen van Ron Boszhard

Het is Ron Boszhard (54) gelukt: hij doet mee aan Wie is de Mol. Hij deed er alles aan om gevraagd te worden, en besloot ten slotte maar gewoon een brief te schrijven.

Inge Schouten
null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Wat is belangrijker: meedoen aan Wie is de mol of winnen?

'Meedoen. Ik heb dat altijd al gewild. Ik had ook voor Wie is de mol (WIDM) getekend als ik wel mee mocht doen, maar niet kon winnen. Toen ik wist dat ik deelnemer was, heb ik alle seizoenen opnieuw bekeken. Ik ken mijn beperkingen. Ik kan slecht namen onthouden. Zo vergeet ik soms zelfs de naam van mijn hond. Die handicap was aan het begin van WIDM erg lastig. Ook dacht ik dat ik goede mensenkennis had en iemand snel kon lezen, maar no way. En ik heb een slechte ruimtelijke oriëntatie. Toen ik nog met cabaretprogramma's tourde, kon ik nooit de ingang van het theater vinden.

'Sommigen zeggen dat WIDM een opstapje naar meer werk kan zijn, maar ik wil gewoon het spel spelen. Ik ben niet bezig met hoe ik overkom op tv. Ik presenteer Zappsport, waarin kinderen een nieuwe sport leren of hun sportheld ontmoeten. Het gaat nooit om mij, ik ben slechts het cement.

'Ik ben in spelletjes fanatiek, op het belachelijke af. In Zappsport strijden mijn collega Naomi van As (ex-hockeyer) en ik met een jongens- en meisjesteam tegen elkaar. Als ik verlies, kan ik daar dagen ziek van zijn. Ik speel graag vals. Als wij vroeger thuis gingen pesten, verdwenen de kaarten waar ik niets mee kon tussen mijn voeten.'

Bescheiden of brutaal?

'Ik heb lang gehoopt dat de makers van WIDM mij een keer zouden vragen. Ik ben niet belangrijk genoeg, dacht ik. Elke keer als ik een programma op NPO 1 presenteerde, hoopte ik dat ze het zouden zien. Om diezelfde reden heb ik meegedaan met het spelprogramma Atlas, waarin kandidaten tegen elkaar strijden tijdens een tocht door het Atlasgebergte. Uiteindelijk heb ik maar een brief gestuurd aan de productie en gevraagd of zij alsjeblieft aan mij wilden denken. Ze vonden dat zo'n lief bericht dat ze gingen kijken wat ze konden doen.

'Ik ben bescheiden, maar dat kan soms ook tegen me werken. Mijn broer Carlo kon gewoon tegen omroepen zeggen: 'Je moet mij aannemen, want ik ben de nieuwe Willem Ruis.' Hij kan zichzelf beter verkopen dan ik. Anderzijds denk ik: als ik iets wil, dan komt het wel.'

Werken met kinderen of bejaarden?

'Met kinderen. Ik maak ruim vijftien jaar programma's met hen en dat is het leukste wat er is. Tegelijkertijd is het ongelooflijk moeilijk want kinderen zeggen altijd waar het op staat. Als ze zien dat je faket, dan prikken ze daar doorheen.

'Voordat ik aan mijn tv-carrière begon, heb ik als verpleger met demente bejaarden gewerkt. Ik heb de achterkant van het leven meegemaakt. Ik kan me nog herinneren dat ik nachtdienst had en er een vrouw naar me toekwam die op mijn bureau een poppetje van klei neerzette. 'Dat is voor jou', zei ze. Toen bleek dat ze het van haar eigen ontlasting had gemaakt.

'Na acht jaar psychogeriatrie heb ik binnen de verpleging een overstap gemaakt naar de revalidatie. Daarna ging ik naar de psychiatrie, waar iemand zichzelf op mijn eerste dag in brand had gestoken. Ik moest iemand in mijn eentje naar een isoleercel brengen. Die vrouw vond opeens dat ik dood moest en probeerde me te wurgen. Toen dacht ik: nu is het genoeg. Ik ben daar uiteindelijk nog geen jaar gebleven.'

Jeugddroom: cabaretier of presentator?

'Ik wilde altijd iets met cabaret. Ik was namelijk groot fan van Wim Sonneveld. Wat hij kon, wilde ik ook. Hij kon fantastisch zingen en geweldige conferences neerzetten.

'Carlo en ik gingen vroeger altijd naar de Amsterdamse Engelenbak, waar we Brigitte Kaandorp en Paul de Leeuw voor het eerst zagen optreden. Wij probeerden in dat theater ook materiaal uit. Zo heb ik mijn cabaretvoorstelling ontwikkeld, waarmee ik op het Amsterdams Kleinkunstfestival in 1991 tweede werd.

'Ruut Weissman zat toen in de jury en was destijds directeur van de Kleinkunstacademie. Ik ben op hem afgestapt en vroeg of ik op die school kon beginnen. Dat kon, maar na twee lessen kwam ik erachter dat de opleiding veel te technisch voor mij was. Ik moest noten lezen en balletdansen; dat was niets voor mij.

Ron Boszhard tijdens het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht. Beeld anp
Ron Boszhard tijdens het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.Beeld anp

'Ik heb ook niet de kracht om elk jaar een nieuw cabaretprogramma te maken. Als je je doel niet haalt, dan stel je het bij. Mijn levensdoel is mensen amuseren, hen vreselijk laten lachen.

'Ik heb jaren later langs theaters getourd met het cabaretprogramma Pluk de lach, en ik heb nog twee musicals gedaan. Dat laatste was leuk, omdat ik met een grote groep werkte. Ik ben nu klaar met cabaret. In grappen vertellen in een theater zijn anderen beter, ik moet het maar niet meer doen. Televisie maken is mijn vak.'

Jong vader worden of oud vader worden?

'Ik ben ongelooflijk verliefd op mijn baby Roos die ik vorig jaar met mijn nieuwe vriendin heb gekregen. Ik ben trots op mijn andere kinderen Naomi (23) en Niels (20), maar zij staan nu op eigen benen. Ik merk nu wat ik heb gemist toen zij geboren werden. Mijn oudere zoon en dochter zijn geboren in de periode dat ik begon met televisie. Ik stond aan het begin van mijn carrière. Ik ben vergeten hoe ik het opvoeden toen deed. Mijn ex deed veel. Omdat mijn huidige vriendin werkt, doen we de opvoeding samen. Ik haal Roos 's ochtends uit bed, kleed haar aan en breng haar naar de opvang. Ik maak het nu veel bewuster mee. Ik raad alle mannen aan om op latere leeftijd kinderen te nemen.'

Programma maken met je broer of met je moeder?

'Met mijn broer, omdat hij mijn moeder al een rol heeft gegeven in Carlo's TV Café. Hij gaf haar allerlei opdrachten in het onderdeel 'Wil wil wel'. (Zo ging ze skydiven, werkte ze in een hondentrimsalon en gaf ze een jodeloptreden, red.).

'Als ik zoiets met mijn moeder zou doen, waren de opdrachten een graadje erger geweest. Ik had haar laten abseilen van de Euromast en haar in een kooi met haaien gedaan.

'Carlo is erg bezorgd om haar. Ik ken niemand die zo gek is op zijn moeder als mijn broertje. Ze wonen naast elkaar en eten bijna dagelijks samen. Ik woon iets verderop en zie haar eens per week. Als Carlo wakker wordt, rolt hij het huis uit om te kijken wat er bij m'n moeder in de ijskast staat. Hun levens zijn met elkaar verweven. Ik moet daar niet aan denken. Het is ook niet gezond.'

Slappe lach of goed gesprek?

'Altijd een goed gesprek. Een slappe lach is lekker, maar uit een goed gesprek haal ik meer voldoening. Ik denk dat mensen een verkeerd beeld van mij hebben. Wat ze van mij zien is een oppervlakkig beeld, en dat komt deels door de programma's die ik maak. Denk aan Bommetje XXL, een soort Te land, ter zee en in de lucht. Er zit in mij een andere persoon dan ze op televisie zien.

'Zo heb ik ook prachtige nummers geschreven over dementie, gezongen door Willeke Alberti. Dat weten mensen niet. In Pluk de dag ging ik met onbekende mensen dagjes weg, maar het draaide om de gesprekken die ik met hen voerde. Zo ging ik eens synchroonzwemmen met een vrouw die vertelde dat ze nog nooit een badpak had gedragen omdat ze ooit een man was geweest. Dat was eind jaren negentig al heel wat. Ik ben nog niet klaar met dat programma, ik zou het graag weer maken. Dan kan ik laten zien wie ik echt ben.'

Wie is de Mol (Avrotros), vanaf 6/1, 20.30 uur, NPO 1.

cv Ron Boszhard

1963 Op 12 november geboren in Amsterdam
1981-1984 Opleiding tot ziekenverzorger in Eduard Douwes Dekkerhuis (EDD) in Amsterdam
1991 Behaalt finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival met zelfgeschreven cabaretvoorstelling Alleen vanavond
1996 Presentatiedebuut Match & Win
2000-2004 Presenteert De leukste thuis
2003 Wint Bronzen Roos voor Pluk de dag op Europees televisiefestival
2004 Produceert zijn eerste Sinterklaasmusical Sinterklaas pakt uit
2005-heden Presenteert Zappsport
2007-2010 Presenteert Te land, ter zee en in de lucht
2013 Deelnemer tv-programma Atlas
2014-2017 Jeugdserie Bij Ron thuis, de voorloper van Bij Ron op de camping, Bij Ron in het pension en Bij Ron in het kasteel
2017 Tv-programma Bommetje XXL genomineerd voor de Gouden Stuiver

Ron Boszhard heeft drie kinderen en woont samen met zijn vriendin in Landsmeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden