De keuken van de buren

'Stadhouder-koning Willem II besloot in 1698 dat het verdedigingssysteem van Nijmegen grondig verbeterd moest worden. De bevolking groeide en hierdoor voldeden de oude vestingwallen niet meer en dus werden nieuwe verdedigingswerken gebouwd.'..

Nee, dit citaat is niet verdwaald, want zo begint de historische inleiding van Bottendaal in geuren en kleuren. Die vestingbouwwerken vormden Bottendaal, dat in de negentiende eeuw werd afgebroken om plaats te maken voor stadsuitbreiding.

In de jaren zestig raakt Bottendaal in verval, bewoners trekken weg, huizen staan leeg. Bottendaal krijgt prioriteit in het stadsvernieuwingsbeleid van de gemeente Nijmegen. Sloop, nieuwbouw en renovatie volgen. Bottendaal wordt een wijk 'waar het goed toeven is', volgens de auteurs (ook buurtbewoners) van het boek. Een wijk waar een ex- Kamerlid woont en de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur. Waar studenten en punkrockers wonen, de grafisch vormgeefster, advocaat, danseres, winkelier, ambtenaar, los arbeider, imam, monteur en huisvrouw.

'Buurtboeken' met verhalen en recepten van bewoners verschenen al eerder (in de Amsterdamse Bijlmer en het Utrechtse Lombok). Maar we blijven nieuwsgierig naar de keuken van de buren.

Steeds zijn twee pagina's ingeruimd voor het verhaal en foto's van bewoners en hun huis, aangevuld met een smalle (halve) pagina met recept(en). Uit Guinée komt het recept voor Yetsini: 'Strooi wat zout op visfilet (kabeljauw, koolvis, makreel of snapper) en bak deze gaar en bruin in 3 à 4 eetlepels (maïs)olie. Doe de vis met een beetje van de gebruikte olie, met groenten (winterwortel in repen van 5 cm, aubergine in grote stukken, prei in ringen, paprika in kleine stukjes, 2 uien in kleine stukjes) met een blik gepelde tomaten, een blikje tomatenpuree, 4 à 5 kleine maggiblokjes, zout, peper, sambal in een pan met wat water. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, totdat de saus een beetje dik is. Eet de vis met rijst.'

Linzensoep uit Turkije: Hak 1 midelgrote ui, 1 tomaat en 1 aardappel in grove stukken. Was een halve kilo rode linzen en verwijder vuiligheid en steentjes. Doe linzen en de groente in een pan halfvol met water en laat alles 10 minuten koken. Doe alles over in een keukenmachine en pureer het of druk alles door een zeef. Smelt in een pan boter, doe hierbij een lepeltje sambal of gemalen hete peper, 1 lepel tomatenpuree en 1 lepel peterselie of mint. Doe na een minuut de gepureerde massa erbij en laat alles nog eens 10 minuten koken. Op smaak brengen met zout.

Uit Italië Bistecca a la marinada: Snijd 4 takjes peterselie, 3 teentjes knoflook, 2 tomaten en 1 sjalotje heel fijn. Bak 4 runderbiefstukjes in olijfolie en bak tegelijkertijd de fijngehakte groenten, een beetje gedroogde rozemarijn, wat oregano en een eetlepel kappertjes mee.'

Maar ook bloemkool met een saus van bloem en melk ontbreekt niet. Evenmin als boerenkool.

Bottendaal in geuren en kleuren (in eigen beheer uitgegeven) is bij boekwinkels in Nijmegen te koop voor 15 gulden. Wie buiten die stad dit aantrekkelijk vormgegeven boek in bezit wil krijgen, kan de eigen boekhandelaar vragen het boek te bestellen bij een Nijmeegse collega (en reken wel op verzendkosten).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden