De keuken als jachtterrein

Natuurlijk, beste mannen, natuurlijk vinden vrouwen het heerlijk als er voor ze wordt gekookt. Door jullie. Maar kan het ook met iets minder gedoe?...

En niet elke keer luidkeels vloeken als er een schijfje champignon op de grond valt en een hele avond mokken als de complimenten niet zo superuitbundig zijn geweest? Gewoon, vanzelfsprekend eten maken, zoals vrouwen dat al eeuwen hebben gedaan.

Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet. Als een man gaat koken, leren we nu uit De Fallische Keuken van Wim Koesen (Lourens Uitgeef, Noordbeemster) dan is dat om zijn in ongerede geraakte jachtinstinct te bevredigen. Om zijn erectiele disfuncties te maskeren met vlijmscherpe messen die moeiteloos elk stuk vlees doorboren. En om zijn nutteloosheid te compenseren op de plek die wordt beschouwd als het kloppend hart van het vrouwenrijk: de keuken.

De man is namelijk overbodig en gedoemd uit te sterven. Dat duurt nog wel 125 duizend jaar, heeft de Britse geneticus Bryan Sykes berekend, maar tegen die tijd is het y-chromosoom zo gedegenereerd dat er geen volwaardige man meer kan worden voortgebracht. Veel wijst er volgens Koesen op dat de mannelijke suprematie op alle fronten heeft ingeboet. Vrouwen zijn slimmer, sneller, knapper, rukken op in het mannelijk domein en breken dwars door de glazen plafonds.

Koesen begrijpt de boodschap en trekt zich terug in de keuken. Bescheiden. Maar ho ho, zie hier het theater van de overbodige mens. Tussen veel te dure spullen met quasi handige snufjes laat Koesen zijn hormonen razen en zijn oergevoelens de vrije loop. Koken is kunst, jacht, oorlog en seks. De keuken is het schouwtoneel waar hij zijn hoogstandjes verricht. Heeft dat nog iets te maken met een lekker bordje eten voor de vrouw die 's avonds moe van haar werk thuis komt? Nauwelijks. Waar het ruim 500 bladzijden lang werkelijk om gaat, is dat waar elke man altijd op jaagt. Aandacht. Veel. Voor Hem alleen. In al z'n nutteloosheid.

Een aandachttrekkertje: Italiaanse hamzwamstamppot.

Kook de aardappelen in een half uur gaar. Snijd of scheur de sla en rucola in reepjes. Snipper de sjalotjes en bak die op hoog vuur een minuut of twee in de olijfolie. Doe er dan de stukjes paddestoel bij en bak die even mee. Snijd de mozzarella in kleine blokjes, halveer de tomaten en de olijven. Giet de aardappelen af en maak er een niet al te droge puree van (giet er desnoods een beetje bouillon bij). Roer (niet prakken) er losjes de rucola, sla, olijven, tomaatjes, mozzarella, ham en helft van de basilicumblaadjes doorheen. Afmaken met zout en peper. Liefhebbers van een krokant korstje kunnen de stamppot bestrijken met wat eidgeel en even grillen in de oven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden