De kerstman stelt computerproducenten teleur

De consument legt dit jaar minder computers onder de boom. Dat doet pijn. De makers van pc's, chips en printers waarschuwen en masse voor lagere winsten....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De computerbranche moet het dit jaar stellen zonder witte kerst. In plaats van sneeuw regent het winstwaarschuwingen. Een reeks pc-makers en leveranciers van componenten meldde deze week dat hun winst lager uitvalt dan gehoopt. In koor geven ze de schuld aan tegenvallende verkoopcijfers.

Van de bedrijven die beleggers lieten schrikken, baarde Apple het meest opzien. De maker van de G4, iMac en Cube meldde dat de lichte winst die voor dit kwartaal was voorspeld, zal uitmonden in een verlies van zeker 225 miljoen dollar. Gerekend was op een kwartaalomzet van 1,6 miljard dollar. Nu blijkt dat Apple in zijn handen mag knijpen als het een miljard dollar aan computers en software verkoopt.

Topman Steve Jobs schrijft een deel van de malaise toe aan interne strubbelingen. Maar de meeste blaam treft de boze buitenwereld. 'De hele computerindustrie heeft last van een snelle terugval in de pc-verkopen', aldus de Apple-baas.

Het is een mening die door andere computerbouwers als Gateway, Dell en Hewlett-Packard en door chipmakers als Intel, National Semiconductor en Applied Materials wordt gedeeld. Al deze bedrijven hebben beleggers gewaarschuwd voor lagere resultaten.

Toch gaat het de branche meer voor den vleze dan de winstwaarschuwingen doen vrezen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC schat dat er van oktober tot januari wereldwijd 40,15 miljoen computers worden verkocht. Daarmee tekent zich een groei af van 19,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 1999, en van 19,8 procent tegenover het derde kwartaal van dit jaar.

Ook voor volgend jaar voorziet IDC groei. De Amerikanen hebben hun prognoses slechts licht hoeven bijstellen. De fabrikanten zullen 16,6 procent meer pc's aan consumenten en bedrijven slijten, terwijl de groei dit jaar 18,8 procent bedraagt.

Hebben de computerfabrikanten zich misschien nog rijker gerekend? Daar ziet het volgens analisten wel naar uit. 'December is traditioneel de maand met de hoogste omzetten', constateert P. Olofsen van de investeringsbank Stroeve. De feestdagen zijn doorgaans goed voor 60 procent van de computerverkopen in het vierde kwartaal. 'Maar de verkopen vallen dit jaar erg tegen.'

Een duidelijke oorzaak kan de hij niet noemen, maar seizoensinvloeden sluit de analist niet uit. In voorgaande jaren stond de computer hoog op de verlanglijsten, omdat de kerstman internet op wilde. 'Nu heeft zo'n beetje iedereen die dat wilde wel een pc', aldus Olofsen.

Toch blijft internet de voornaamste reden voor de aanschaf van een computer. 'Een pc is bij uitstek het middel om online te geraken', merkt onderzoeker L. Loverde van IDC op. Hij signaleert regionale verschillen: in de Verenigde Staten zijn het vooral de consumenten die de computer links laten liggen, in West-Europa zijn het de bedrijven die de hand op de knip houden. Op de consument in de VS hoeft de computerbranche ook na kerst niet te rekenen.

Loverde: 'We denken dat het nog twee tot drie kwartalen gaat duren voordat de verkoop weer op stoomt komt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden