De Kerstman is de oppervlakkigheid zelve

Het boek 'I Hate Christmas' door Daniel Blythe.

I Hate Christmas van Daniel Blythe is verplicht leesvoer voor de Kerstman, aanstichter van koop- en eetexcessen.

Dat de Heilige Nicolaas van Myra onder vuur ligt vanwege een vermeend racistisch personeelsbeleid is extra betreurenswaardig, omdat het leidt tot verdere terreinwinst voor een figuur die in Nederland toch al aan een onstuitbare opmars bezig is: die vreselijke Kerstman. Dat er nog geen VN-commissie kritisch naar hem heeft gekeken, is illustratief voor wat er mis is met die organisatie. De Kerstman is het brein achter een heimelijk uitwisbeleid van de religieuze betekenis van het kerstfeest. Mede door zijn toedoen hebben hele schoolklassen geen idee meer wat er op 25 december eigenlijk wordt gevierd.

De Kerstman is de oppervlakkigheid zelve. Vat je samen wat hij propageert, dan is dat weinig meer dan kopen, consumeren en kitsch. Dat het weinig verheffends oplevert, merk je elk jaar in de laatste dagen van december. Door toedoen van de Kerstman kampen hordes dan met maag- en darmklachten en evenzovele hordes met financiële problemen vanwege de belachelijke aankopen die ze van de Kerstman moesten doen. Door zijn toedoen ook raken echtelieden slaags en families gebrouilleerd. Dat is een ogenschijnlijk paradoxaal gevolg van de door hem gepropageerde familievreugde aan de vreettafel: niets maakt het moeilijker blij te zijn dan de verplichting daartoe. Ook de eenzamen bezorgt hij geen vreugde.

In Engeland is zijn macht nog groter dan op het Europese vasteland. Het mag dan ook geen toeval heten dat juist een Britse auteur, Daniel Blythe, de Kerstman op de pijnbank legt in zijn manifest I Hate Christmas. Dit werk is een fijn literair digestief voor elke kerstkalkoen, bovenal leerzaam voor de aanstichter van de excessen en de contradictio in terminis die de vreugdevolle familiereünie vaak is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden