De kerfstok van Mladic

Hoewel Mladic zelf spreekt over 'walgelijke aantijgingen', liegt de lijst van aanklachten tegen de voormalige opperbevelheber van de Bosnisch-Servische troepen er niet om. Een samenvatting van de in totaal elf aanklachten.

Elise Kuit
© ANP Beeld
© ANP

Om te beginnen genocide en medeplichtigheid aan genocide. Het Joegoslavië-Tribunaal legt Mladic deze aanklacht op voor het aanvoeren van Bosnisch-Servische troepen die in 1995 8000 mannelijke moslims in Sebrenica afslachtten. Ook geldt het voor de etnische zuiveringen die Mladic geleid zou hebben tussen 1992 en 1995 om Bosnische dorpen en steden te ontdoen van niet-Serven.

Verder wordt Mladic beschuldigd van vervolging. De volledige aanklacht maakt gewag van het uitmoorden, martelen, verkrachten, deporteren en illegaal vasthouden van moslims en Kroaten.

Ook houdt het tribunaal Mladic veranwoordelijk voor het uitroeien, vermoorden en wreed behandelen van niet-Serven in dorpen en steden die omsingeld werden door Bosnisch-Servische troepen onder zijn leiding en voor het beschieten en bombarderen tijdens de 44 maanden durende belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

De lijst wordt afgesloten met de aanklacht van het nemen van gijzelaars onder verkenners en vredehandhavers werkzaam voor de VN.

Mladic heeft tot 4 juli de tijd gekregen om zich op zijn verdediging voor te bereiden en de aanklachten rustig door te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden