De 'Kennedy van Curaçao' wacht economische malaise en invloedrijke maffia

De PAR mag op Curaçao een kabinet gaan vormen. De partij belooft 'integriteit' in het bestuur. Daarmee staat ze voor een zware opgave.

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath (L) viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao. De partij PAR is de grote winnaar met 6 zetels in een parlement met 21 leden. Beeld anp
PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath (L) viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao. De partij PAR is de grote winnaar met 6 zetels in een parlement met 21 leden.Beeld anp

Vlak bij Kranshi, het stadhuis waarvandaan de officiële stembusuitslagen zouden komen, reden op vrijdagavond veel auto's met partijvlaggetjes traag door de straat. Zo veel vlaggen, zo veel botsende belangen. Maar één auto liet enkel de Curaçaose vlag zien. Als om het nationaal belang voorop te stellen.

Wie weet had de bestuurder van die auto eerder op de dag een stem uitgebracht op de PAR, de Partido Alternativa Real. Die liberale partij, voor het eerst geleid door Eugene Rhuggenaath (47), werd de winnaar en mag het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw kabinet. De partij is voorstander van de autonome band met Nederland binnen het koninkrijk en bepleit 'integriteit en goed bestuur'.

De afgelopen jaren heeft het daaraan op Curaçao nogal ontbroken. De reputatie van Rhuggenaath, de 'Kennedy van Curaçao', die ervaring heeft in het openbaar bestuur en als zakenman, is een zuivere. Dat geldt ook voor Hensley Koeiman, de leider van de partij MAN en ex-premier, met wie Rhuggenaath wellicht gaat regeren.

Maar binnen de partijen zelf, ook die buiten het nieuw te vormen kabinet, zitten de nodige politici die de test op goed gedrag, op Curaçao verplicht voor een regeringspost, niet zouden halen. Politici als Gerrit Schotte bijvoorbeeld, wiens anti-Nederlandse partij MFK als derde uit de bus kwam, maar die wel degelijk meer stemmen haalde dan de vorige keer. De vraag is hoe groot de invloed van dergelijke politici nog zal zijn.

Ontwrichtend effect

Rhuggenaath heeft aangegeven niet met de MFK in zee te willen, een opstelling die volgens Schotte zelf 'tegen de wil van het volk' ingaat. Ook met de partij KDNT, geleid door de broer van een verdachte Curaçaose gokbaas, zegt Rhuggenaath zich niet te willen inlaten. Maar eerder is gebleken hoe dergelijke partijen, met hun niet altijd even 'integere' financierders, een ontwrichtend effect op de Curaçaose politiek kunnen hebben.

De nieuwe premier, die al vóór de autonome status van Curaçao bij het landsbestuur betrokken was, zal zich hiervan terdege bewust zijn. Hij is in dat opzicht gehard, al komt hij in zijn publieke optreden eerder als een zachtmoedige, zelfs een tikje verlegen man over. Een man die graag lichtende voorbeelden als de dalai lama, Nelson Mandela en Martin Luther King citeert. En die zegt Curaçao, als was het het boeddhistische koninkrijk Bhutan, in 2030 tot de top 20 van 'gelukkige' landen te willen laten behoren.

De poging van de MFK-partij van Gerrit Schotte om de verkiezingen van afgelopen vrijdag niet te laten doorgaan, kwam ‘in feite neer op een staatsgreep’. Dat zei minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) in het tv-programma WNL op Zondag.

In het interim-kabinet, gedomineerd door de MFK, gaf de minister van Binnenlandse Zaken op Curaçao aan het hoofd van het stembureau de opdracht de voorbereiding van de verkiezingen te staken. Daarop legde de Rijksministerraad, waarin Nederland een beslissende stem heeft, de organisatie van de verkiezingen in handen van de gouverneur van Curaçao.

Plasterk weigerde te zeggen wat Nederland zou hebben gedaan als de MFK haar zin had doorgedreven. Er lag ‘een scenario klaar’, aldus de bewindsman. Over een mogelijk militair ingrijpen wilde hij niet speculeren.

Kwetsbare economie

Maar Rhuggenaath, die in Miami en aan de Rotterdam School of Management studeerde, heeft daarnaast de nodige ervaring met de alledaagse uitvoering van economisch beleid. Juist daarop zal de komende jaren het zwaarste accent in het regeringsbeleid moeten liggen. De economie van het eiland, ooit een van de rijkste binnen het bredere Caribisch gebied, is sinds de autonome status vanaf 2010 een kwetsbare gebleken. Terwijl zelfs de felste critici menen dat er volop potentie is.

Zoals in de verdere ontwikkeling van het toerisme, waar een land als Aruba inmiddels Curaçao voorbij lijkt te streven. Maar om economisch het eiland van zo'n 160 duizend inwoners weer op de been te krijgen, zal Rhuggenaath de komende jaren zeker ook in sociaal-economische sectoren flink moeten investeren. Zo zijn onderwijs en gezondheidszorg, ondanks eerdere steun vanuit Nederland, alleen maar zwakker geworden. Als dat zo blijft, zal Rhuggenaath de door hem gewenste 'boulevard van de vooruitgang' niet snel kunnen verwezenlijken.

Gerrit Schotte (R) op verkiezingsavond. Beeld anp
Gerrit Schotte (R) op verkiezingsavond.Beeld anp

En temidden van dat alles zal de nieuwe premier zich dus ook duistere krachten van het lijf moeten houden. Zoals de internationale drugs- en gokmaffia, die in het verleden heeft laten zien de nodige invloed te hebben. En die niet zal schromen politici in te zetten om zijn belangen te blijven verdedigen.

In een eerste reactie op zijn overwinning liet Rhuggenaath weten niet alleen 'zeer tevreden', 'trots op Curaçao' en 'dankbaar' te zijn, maar zei hij ook: 'We moeten snel aan het werk.' Er is, inderdaad, bijzonder veel te doen. Opdat de 'boulevard van de vooruitgang' op Curaçao geen 'boulevard of broken dreams' zal blijken te zijn.

Eerder in Curaçaose politiek

Nederland dwingt Curaçao om verkiezingen te laten doorgaan

Volgens minister Plasterk heeft het handelen van de tijdelijke regering 'ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces'. Daarom moet de gouverneur er nu op toezien dat de verkiezingen verder goed verlopen.

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte schuldig aan omkoping, 3 jaar cel

Het is de eerste rechtszaak op Curaçao waarin de invloed van de gokondernemers op de politiek zo duidelijk wordt aangetoond. Het Openbaar Ministerie noemde Schotte een 'trekpop, een marionet' van Corallo en 'een corrupte politicus'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden