De katholieke kerk blaast hoog van de toren

De ingezonden brieven van dinsdag 17 januari.

redactie
Kardinaal Ad Simonis (L) en Wim Eijk (R) tijdens de installatie van Gerard de Korte als nieuwe bisschop van Bisdom 's-Hertogenbosch bij de kathedrale basiliek van Sint Jan Evangelist. Beeld anp
Kardinaal Ad Simonis (L) en Wim Eijk (R) tijdens de installatie van Gerard de Korte als nieuwe bisschop van Bisdom 's-Hertogenbosch bij de kathedrale basiliek van Sint Jan Evangelist.Beeld anp

Brief van de dag

Met enige verbazing lees ik de ophef over de pornografische opnamen vanuit een biechthokje in de Tilburgse Sint Jozefkerk (Ten eerste, maandag 16 januari). Laat ik voorop stellen dat ik de keuze van de makers niet gepast vind en zeker niet wil verdedigen. Maar de reactie van de kerk over de 'ernstige kwetsende daden', die het onmogelijk maken dat er nog een eredienst wordt voltrokken, als niet eerst de kerk met wijwater grondig is afgespoeld, roept bij mij vraagtekens op.

In menig katholieke kerk zou mijns inziens vanuit dit standpunt überhaupt nooit meer een eredienst gehouden kunnen worden... De katholieke kerk heeft lang geprobeerd het met de mantel der liefde te bedekken. Maar de afgelopen jaren is pijnlijk duidelijk geworden op hoe grote schaal priesters en andere religieuzen zich seksueel vergrepen hebben aan minderjarige dienaars. Tot begin vorig jaar had de kerk bovendien al ruim 340 misbruikzaken 'onder geheimhouding' met slachtoffers afgekocht. Ook betaalde seks dus, ook in Gods huis, maar hier betreft het seksueel misbruik zeer tegen de wil van de slachtoffers in. Katholieke kerk, ga je mond met (wijwater) spoelen...

Geert van Ooijen, Hilversum

PVV uitgesloten

De kogel is door de kerk. In Buitenhof heeft onze premier laten weten dat de VVD de PVV met 100 procent zekerheid uitsluit van regeringsdeelname, maar dat hij wel in gesprek wil met de PVV-sympathisanten. Een geniale verkiezingsstrategie! Beste PVV'ers, als jullie op 15 maart PVV stemmen, dan staan jullie zeker met lege handen, maar als jullie VVD stemmen, dan zal ik jullie wellicht een PVV-kluifje toewerpen.

Paul Bliek, Helmond

Hypocriete Wilders

Het gejammer van Geert Wilders over 'de arrogantie van de macht' en zijn oproep aan zijn kiezers om te laten zien wat zij vinden 'van deze politiek van uitsluiten en verketteren' dit n.a.v. het feit dat andere partijen niet willen regeren met de PVV is nogal hypocriet: binnen zijn partij heeft niemand echt iets te vertellen behalve Wilders zelf.

Reinder van der Woude, kunstenaar/musicus Amsterdam

Toekomst

Acht woorden zijn mij bijgebleven uit de bijdragen in de columnistenmarathon (Volkskrant, 15 januari) : 'Voorspellen is niet moeilijk, de toekomst vormgeven wel' (Frank Kalshoven). Ik wens de kiezer op 17 maart aanstaande veel wijsheid toe. Ik vrees het ergste.

Cees Schouten, Nieuwerkerk a/d IJssel

Columnistenmarathon

Mijn vrouw en ik probeerden steeds te raden, zonder de auteur zichtbaar te maken, wie de column geschreven had. Keer op keer werden we op het verkeerde been gezet. Het tekent de kwaliteit van uw columnisten, wat een fraaie stukjes! Ga zo door, niks minder, minder, minder.

Herman van Dop, Midlaren

Mijn hogere gelijk

In de Volkskrant van zaterdag 14 januari schreef Martin Sommer aan het slot van de column 'Draagvlak of kartel': 'Mijn columnistische oud-collega Marcel van Dam vond dat de democratie maar moest worden afgeschaft om het klimaat te redden. Ik niet. Dat is het verschil.' Die onzinnige conclusie ontleent Sommer kennelijk aan een artikel dat ik schreef in de Volkskrant van 13 november 2014 onder de kop 'Klimaatramp is niet meer tegen te houden'. De onderkop luidde 'Wie gelooft dat de democratie het klimaatprobleem tijdig kan oplossen gelooft in sprookjes'. In dat geloof word ik bevestigd door zijn artikel. Hij schrijft: 'Gelijk hebben is in een democratie altijd tijdelijk en een hoger gelijk bestaat niet. Dat is de beroemde 'lege plek van de macht' die steeds door een andere regering moet worden bezet.' Om te laten zien 'hoe groot het gat is dat gaapt tussen bestuurders en bestuurden' voert Sommer het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau op, waaruit blijkt dat slechts 2 procent van de burgers zegt dat de klimaatopwarming het allergrootste probleem is. En, Martin, je had ook nog kunnen refereren aan de lege plek van de macht in Amerika die nu bezet wordt door een man die denkt dat het klimaatprobleem door China is verzonnen om Amerika op hoge kosten te jagen. Inderdaad, gelijk hebben in een democratie is tijdelijk. Bij ons kan iedere vier jaar na verkiezingen het beleid weer op de schop gaan. Maar het (klimaat)probleem is nu juist dat er bij de opwarming van de aarde wel een hoger gelijk bestaat. Sommige ontwikkelingen zijn onomkeerbaar. Elke molecuul CO2 die wordt uitgestoten, blijft ongeveer 100 duizend jaar op aarde. Het ijs aan de Noordpool en in Groenland smelt sneller dan gedacht, waardoor steeds minder zonlicht naar de ruimte wordt teruggekaatst en er steeds meer warmte wordt vastgehouden. Daardoor gaat het ijs nog sneller smelten. Als al het ijs op Groenland zou smelten stijgt de zeespiegel 7 meter. Ook al duurt dat nog heel, heel, heel veel kabinetsperiodes, het hogere gelijk is wel, Martin, dat ijs smelt als het warmer wordt. Hoe de kiezers daar ook over mogen denken.

Marcel van Dam, Oosterwolde

Blue Monday

Gisteren was het Blue Monday en je kon er zelfs voor kiezen naar een depressiegala te gaan. (V, 16 januari). Er stond inderdaad weinig goed nieuws in de krant, maar het zonnetje schijnt en met een beetje fantasie voel je het voorjaar aankomen. Zie het als een nieuwe week, met nieuwe kansen. Dat is heel wat aangenamer dan gedeprimeerd zijn.

Len Koetsier, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden