Update

De Kamer is tegen, maar Teeven wil tóch een downloadverbod

Ondanks grote weerstand bij de Tweede Kamerfracties wil staatssecretaris Fred Teeven (VVD) nog niet van de kabinetsplannen voor invoering van het downloadverbod afzien. 'Ik kan niet stil blijven staan, want er is druk vanuit de Europese Commissie. Maar ik kan wel knopen tellen, en ik zie dat ik een probleem heb', zei hij vandaag tijdens het debat over de hervorming van auteursrechten. 'Maar ik hoop u nog wel van het een en ander te kunnen overtuigen.'

Fred Teeven

Tijdens het debat bleek vanmorgen dat alle partijen, met uitzondering van Teevens eigen VVD, tegen diens voorstel zijn om de thuiskopieheffing te vervangen door het downloadverbod. Bij de nu geldende thuiskopieheffing betaalt de consument een extra heffing op lege cd's en dvd's. Maar volgens Teeven is dat te ouderwets, en werkt een downloadverbod veel beter.

Teeven belooft de Kamer met 'heel grote waarborgen' te komen om de privacy van de consument en de vrijheid van het internet goed in het oog te houden. Van mensen die slechts beperkt downloaden zullen naam en adres niet bekend worden, en alleen sites die heel actief illegaal materiaal aanbieden, zullen met het downloadverbod te maken krijgen. Met die toezeggingen hoopt hij de Kamer alsnog over de streep te kunnen trekken.

Het is volgens Teeven nog niet duidelijk of de Europese Commissie het Nederlandse kabinetsbeleid rond de thuiskopieheffing omarmt. 'We ontvangen daarover tegenstrijdige berichten. Maar we moeten wel haast maken, want veel tijd wordt ons niet gegund.'

Nova Zembla
Volgens Teeven is het belangrijk dat er goede regelgeving komt die het illegaal downloaden tegen gaat. 'Het is mijn taak te voorkomen dat films als Nova Zembla vijf dagen na het verschijnen in de bioscoop al massaal gedownload worden. Dat het downloaden van zo'n film dan geen zuivere koffie is, kan iedereen begrijpen.'

Volgens Teeven is inmiddels bewezen dat het vergroten van het legale aanbod aan muziek, films en games niet werkt. 'Waarom zou je betalen voor legaal aanbod als het ook gratis illegaal kan?' De staatssecretaris benadrukt dat het hem niet te doen is om 'mensen die af en toe een liedje downloaden', maar wel om 'fanatici die illegaal materiaal het net op slingeren.'

D66
Vanmorgen lieten de verschillende partijen weten hoe zij staan tegenover het voorstel van Teeven. Volgens D66 moet het probleem van illegaal downloaden worden aangepakt door het aanbod uit te breiden, bijvoorbeeld met meer diensten als Spotify. Ook is er extra toezicht nodig op de naleving van de Europese regels op dit gebied. De thuiskopieregeling moet worden uitgebreid, vinden de democraten. De partij pleit ook voor een nieuw licentiemodel dat vergelijkbaar is met dat van de horeca en de radio.

Over één kam
De PVV vind het standpunt van D66 onbegrijpelijk. 'Dus D66 is tégen het gratis downloaden, maar steunt een downloadverbod toch niet', aldus Kamerlid Louis Bontes. De PVV vindt de uitspraken van Verhoeven bovendien 'stevig'. 'Je moet niet alle internetters over één kam scheren.' De PVV is tegen het downloadverbod, én tegen de thuiskopieheffing. 'Internet is een grondrecht, daar blijf je vanaf.'

Ook de PvdA keert zich tegen het downloadverbod. 'Het is niet altijd duidelijk wat illegaal is. Soms moet je namelijk ook voor illegaal verspreid materiaal betalen', aldus Kamerlid Pauline Smeets. 'De PvdA is voor een vrij en open internet. Dat staat ook in het coalitieakkoord. We moeten de consument niet allerlei rechtszaken boven het hoofd laten hangen. Laten we de uren van de ambtenaar anders besteden.'

VVD
Alleen de VVD zelf schaart zich achter de staatssecretaris. 'Het auteursrecht valt onder het privaatrecht. Een downloadverbod kan dus gewoon worden ingevoerd,' aldus VVD-Kamerlid Joost Taverne. Bang voor vervolging van consumenten is hij niet. 'Dat hoort bij het privaatrecht.' Wel is de privacy voor de VVD-fractie een punt van zorg.

Maar voor de andere partijen is een downloadverbod geen optie. Volgens Sharon Gesthuizen van de SP is dat niet te handhaven. Haar partij ziet meer heil in een modernisering van de thuiskopieheffing. Dat moet de kosten voor artiesten en producenten kunnen compenseren.

Kwetsbaar
Ook het CDA is het niet met Taverne eens. Een downloadverbod maakt de consument wel degelijk kwetsbaar, meent de partij. Maar als een downloadverbod via het strafrecht geregeld kan worden, valt er voor de christendemocraten wel over te praten. Volgens Teeven kan dat grote problemen geven, omdat dat kan leiden tot grote rechtszaken.

Ondanks alle kritiek is Teeven dus niet bereid om het idee van een downloadverbod te laten varen. Met aanpassingen aan zijn voorstel hoopt hij toch nog voldoende partijen over de streep te kunnen trekken.

Een definitief besluit laat voorlopig nog op zich wachten. Half mei wil de Kamer opnieuw 'stevig' debatteren over deze kwestie. Een meerderheid van de Kamerfracties wil echter op kortere termijn nog eens met Teeven om tafel. Volgens hen is een tweede termijn wenselijk, omdat de discussie nog niet is afgerond.

Wordt vervolgd, dus.

De woordvoerders van de Tweede Kamerfracties vandaag tijdens het debat.
Kees Verhoeven (D66)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden