De Kamer is even niet op herfstvakantie

Het was een weekje reces, maar wee je gebeente als je dat herfstvakantie durft te noemen. Het gonst van de bedrijvigheid – vooral over de grens....

Op het Plein voor de Tweede Kamer demonstreert een groep Afghanen tegen het uitzettingsbeleid. Bij de publieksingang van het parlement wurmt Binnenskamers zich langs een kudde scholieren-op-bezoek die eerst door de scanner moeten.

Maar in de wandelgangen zelf heerst de rust van het graf. De 150 Kamerbankjes zijn leeg. Bureaus: ook leeg. Nergens een Kamerlid, hoogstens een fractiemedewerker die computerspelletjes speelt.

Alleen de financiële experts dartelen rond, omdat Wouter Bos weer eens miljarden heeft uitgegeven aan de noodlijdende bankensector. Je kan die man ook geen seconde alleen laten.

En zie! Daar zit in een hoekje PvdA’er John Leerdam te lunchen met Etienne Ys, tweevoudig ex-premier van de Nederlandse Antillen. Maar als we hem later opbellen, storen we hem in Madrid.

‘Ik ben met de griffier op een conferentie over e-government. Samen met alle voorzitters in Europa van de Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken. Ik ben gewoon aan het werk. En het zijn lange uren, hoor. Ik heb geen ICT-achtergrond.’

Opeens weten we waarom het zo stil is. Het is herfstvakantie! O ja, parlementariërs slepen zich van het ene reces naar het andere. En wij maar werken.

Maar daar trapt Binnenskamers op zieltjes. ‘Het is reces en dat is alles behalve vakantie’, corrigeert Jasper van Dijk (SP) pinnig aan de telefoon – toegegeven, hij werkt een dagje thuis. ‘Het reces is een vergadervrije periode. Dat geeft me de kans zaken op een rijtje te zetten.’

Van Dijk is druk met het opstellen van schriftelijke vragen aan minister Plasterk (‘ik cc ze zo even’) en hij schaaft aan een bevlogen opiniestuk over de fusietoets (‘misschien leuk voor de Volkskrant?’). En o ja, hij geeft deze week aan SP-leden in Amsterdam en Nijmegen een ‘scholing buitenlands beleid’.

Scholing? Had hij niet veel liever met de andere Onderwijsspecialisten naar Washington, New York en San Francisco willen afreizen? Maar nee, de SP is niet van de snoepreisjes, wijst hij ons terecht.

Jammer, want er viel deze week genoeg te snoepen: naar Indonesië met de commissie Buitenlandse Zaken, naar New York met de Justitiewoordvoerders. Of naar Parijs met de Landbouwparlementariërs, waar zoals bekend veel boeren wonen.

Maar als we mogen kiezen, zouden we het reces avontuurlijker doorbrengen. Met PvdA’er Chantal Gill’ard naar Valencia, waar de abortusboot van Women On Waves ligt aangemeerd. Of met CDA’er Sander de Rouwe op nachtelijke jacht naar automobilisten die high de weg op gaan.

‘Een van mijn spannendste werkbezoeken’, glundert de Benjamin van de CDA-fractie. ‘We gaan bij een coffeeshop posten om te zien of er mensen met een joint op in de auto stappen.’

Niet dat De Rouwe zijn recessen vol plempt met werkbezoeken. ‘Ik ben normaal alleen op zondags thuis, omdat ik doordeweeks op een flatje in Den Haag woon.’ En dat met twee kindjes en een derde op komst! ‘Van mij dus geen stoere verhalen over dat het best minder kan met de recessen. Ik was net drie dagen thuis. Heerlijk! Kon mijn vrouw ook eens shoppen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden