Commentaar

De Kamer heeft recht op volledige duidelijkheid

Minister Opstelten heeft de twijfels aan zijn geloofwaardigheid voornamelijk aan zichzelf te wijten.

Raoul du Pré
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt met de pers in de Tweede Kamer. Opstelten heeft zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt met de pers in de Tweede Kamer. Opstelten heeft zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H.Beeld anp

Toen de zaak rond de witwasdeal vorig jaar voor het eerst ging rollen, ging het nog vooral over Fred Teeven in zijn voormalige rol als officier van justitie. Hij was het die in het jaar 2000 de omstreden deal met drugsbaron Cees H. sloot. Zo zou hij miljoenen hebben onttrokken aan de fiscus. Dat zou hij bovendien op eigen houtje hebben gedaan, zonder toestemming van zijn meerderen.

Natuurlijk wilde de Kamer opheldering, maar een politieke halszaak was het niet - een affaire van lang geleden die in één goed debat afgehandeld had kunnen worden. Maar vervolgens koos Opstelten zelf de frontale tegenaanval. De eerste beschuldiging weerlegde hij - Teeven had wel toestemming - maar vervolgens trachtte de bewindsman de Kamer te overtuigen dat het sop de kool niet eens waard was: er waren geen miljoenen witgewassen, het ging hooguit om 1,25 miljoen gulden. Nog geen 570 duizend euro, dus hoezo nou een miljoenenzaak?

Daar ging het mis. De minister raakte het zicht op zijn eigen rekensom soms kwijt, advocaten beweerden glashard dat hij loog en het ministerie kon niets bewijzen. Opsteltens blufpoker keerde zich tegen hem. Nu er sterke aanwijzingen zijn dat hij destijds echt mis zat, is het een serieus geloofwaardigheidsprobleem.

Misschien komt hij er nog mee weg als hij zich alleen vergiste in het bedrag. VVD en PvdA zitten niet te wachten op een ministerscrisis. Als echter alsnog blijkt dat de juiste informatie binnen zijn ministerie wel degelijk beschikbaar was, is zijn gezag onherstelbaar beschadigd. En dat geldt ook de reputatie van Teeven - die dan immers zijn eigen minister op pad stuurde met misleidende informatie.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat de uitkomst deze week ook is: de Kamer heeft recht op volledige duidelijkheid. Als Opstelten die zelf niet levert, is een onafhankelijk onderzoek onvermijdelijk. Er moeten genoeg mensen te vinden zijn die nog weten hoe de deal destijds in elkaar stak.

De bewindsman heeft de zaak zelf gepromoveerd van een oude koe tot een brandende kwestie die zijn betrouwbaarheid ondermijnt. Een minister aan wiens woord door een aanzienlijk deel van de volksvertegenwoordiging wordt getwijfeld, is aangeschoten wild. Zo kan zeker een minister van Veiligheid niet te lang blijven rondlopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden