De kakkerlakken laten rennen

Terwijl de wereld wacht op een vergeldingsactie van de VS, zijn Amerikaanse commando's in de bergen van Afghanistan driftig op zoek naar Osama bin Laden....

Cor Speksnijder

Ze worden 's nachts per helikopter het land in gevlogen, overdag houden ze zich schuil in grotten en kloven en in het donker doen ze hun speurwerk. Ze worden geholpen door onbemande spionagevliegtuigen, die activiteit op de grond registreren. Aangenomen wordt dat sommige commando's de belangrijkste plaatselijke talen - het Pashtu en het Dari - beheersen.

Time schetst de stille jacht op Bin Laden. Het blad vernam van militaire zegslieden dat speciale eenheden al drie jaar - sinds de aanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania - met enige regelmaat actief zijn op Afghaans grondgebied. Die operaties zijn na de aanslagen in de VS geïntensiveerd. Dat ze nog steeds geen succes hebben gehad, toont aan hoe moeilijk het is de meest gezochte man ter wereld te achterhalen.

Het zijn hachelijke missies; de commando's opereren in een vijandige omgeving, ver verwijderd van hun steunposten. Het gevaar komt niet alleen van Taliban-strijders, maar ook van tal van andere gewapende groepen die loyaal zijn aan het Taliban-bewind.

De commando's moeten de Amerikaanse strijdkrachten helpen zinnige doelwitten te vinden. Die zijn niet ruim voorhanden, want de kampen van Bin Ladens terroristen zijn verlaten. Als de Amerikaanse regering al ooit gedacht heeft aan grootschalige bombardementen, dan is zij er inmiddels wel van overtuigd dat die weinig nut hebben, slechts tot humanitaire ellende zullen leiden en de regerende mullahs zullen promoveren tot symbolen van patriottische standvastigheid.

Volgens het Pentagon kan de gehele luchtmacht van de Taliban, bestaand uit twintig tot dertig vliegtuigen, eenvoudig worden vernietigd. Lastiger wordt het de 'pick-up cavalerie' van de Taliban uit te schakelen. De belangrijkste voertuigen van de Taliban zijn pick-up trucks met geschut, waarmee de strijders zich snel door de bergen verplaatsen.

Met luchtaanvallen hopen de Amerikanen zoveel druk uit te oefenen dat Bin Laden en zijn handlangers gedwongen zijn in beweging te komen. 'Net zoals je het licht aandoet in je appartement; dan beginnen de kakkerlakken te rennen', legt een militaire functionaris uit. Dan worden ze kwetsbaar.

Time en Newsweek herinneren er beide aan dat de Amerikanen geen gelukkige geschiedenis hebben als het gaat om het najagen van schurken. De Panamese president Noriega, door de VS beschouwd als een gevaar wegens zijn banden met de drugsmaffia, wist in 1989 twee weken uit handen van de Amerikanen te blijven, ook al waren er 24 duizend militairen bij de invasie ingeschakeld.

In 1993 probeerden Amerikaanse commando's in Mogadishu tevergeefs de Somalische krijgsheer Mohammed Aidid te pakken. Achttien Amerikaanse soldaten vonden de dood.

Betrouwbare inlichtingen zijn cruciaal voor het slagen van de zoektocht naar Bin Laden. Een anonieme Amerikaanse zegsman betwijfelt of of kwaliteit van de informatie die momenteel wordt verzameld voldoende is om een actie over land in Afghanistan tot een succes te maken.

En dan is er nog een zorg: ook wanneer met Bin Laden wordt afgerekend, wil dat nog niet zeggen dat zijn hele netwerk is opgerold. Al Qa'ida heeft geen duidelijke bevelstructuur en er zijn ongetwijfeld getrouwen die zijn werk maar wat graag overnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden