De Juttenhof moet dicht uit geldgebrek

Het Centrum voor Klinische Psychotherapie van de H. C. Rümkegroep, de Juttenhof, zal op korte termijn worden gesloten. De raad van bestuur heeft dinsdag laten weten niet anders te kunnen handelen om een dreigend gat in de begroting voor 1998 te voorkomen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De raad van bestuur verwijt de overheid, een van de financiers naast de zorgverzekeraars, wel 'met de meest florissante begroting sinds de oorlog te komen, maar niet in staat te zijn de zorg aan psychiatrische patiënten op een adequaat niveau te handhaven'.

In de Juttenhof wonen 36 patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, zoals het borderlinesyndroom. De raad van bestuur betreurt de beslissing omdat het centrum goede resultaten heeft met zijn behandelingen: 85 procent van de patiënten kan na ontslag weer gewoon deelnemen aan het maatschappelijk leven.

De sluiting is mede een gevolg van een verschuiving in de psychiatrie van klinische naar ambulante zorg. De stichting Ombudsman heeft de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd in verband met de sluiting van de Juttenhof. Ook de raad van bestuur zegt druk uit te oefenen op de politiek en het ministerie van VWS om structureel meer geld te verstrekken, 'zodat een halt kan worden toegeroepen aan de verschraling van de zorg'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden