De juiste verklaring van Rijkman Groenink over zijn rol bij windmolen 'De Ambtenaar'

Rijkman Groenink, de voormalige topman van ABN Amro, investeerde met enkele andere beleggers 6,5 miljoen euro in windmolen 'De Ambtenaar'. Daarvoor ontvingen ze in totaal 8,8 miljoen euro van de fiscus terug. In het artikel hierover in de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond op pagina 3 abusievelijk de eerdere, niet-geautoriseerde reactie van Rijkman Groenink. Hieronder drukken we de geautoriseerde reactie af:

'Ik ben voor 15 procent eigenaar van De Ambtenaar, omdat ik wil bijdragen aan het verduurzamen van de energieproductie. Ik ben daarnaast actief in de windturbinebouw - als investeerder en als president-commissaris van het Nederlandse bedrijf EWT, dat kleinere windturbines bouwt.

'Ik werd eind 2010 over deze molen gebeld door een gespecialiseerde financiële boetiek. Zij hadden net als iedereen in de krant gelezen dat ik in 2007 heel veel inkomstenbelasting had betaald, nadat ik mijn aandelen ABN Amro moest verkopen. Ik kon een klein deel van mijn belastingafdracht van dat jaar gebruiken voor dit windmolenproject. Dat deed ik via een zogeheten carry-back, waardoor je tot 5 jaar na dato betaalde inkomstenbelasting kunt terug claimen.

'De overheid biedt particulieren de mogelijkheid om investeringen in duurzame energie versneld en willekeurig (op een zelf gekozen moment) af te schrijven. Dat is vooral interessant als je in de hoogste belastingschijf valt. Hierdoor is het ideële doel goed te combineren met een redelijk rendement.

'De overheid heeft dit schema bedacht om investeringen van particulieren in schone energie te stimuleren. Deze windmolen valt daaronder, maar er zijn veel meer duurzame projecten op deze wijze gefinancierd. De terugverdientijd van zo'n investering is typisch 4 à 5 jaar, en het gemiddelde rendement bedraagt zo'n 10 procent. Er zijn overigens wel risico's aan verbonden, bijvoorbeeld dat het minder hard waait dan is verondersteld, of dat er technische problemen zijn met de molen, die niet gedekt worden door de leverancier of de verzekering.

'De Ambtenaar is een prachtige machine. Ik moet wel zeggen: hij is erg groot en staat erg dicht bij Medemblik. Ik kan me het ongenoegen van velen goed voorstellen. Bij de locatiekeuze en het vergunningentraject zijn de investeerders echter helemaal niet betrokken geweest. Wij zijn pas uitgenodigd toen alles vergund was, de subsidies toegekend en het krediet toegezegd.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden