‘De juiste man op juiste plaats’

Zoals velen al voorspelden, heeft de methode-Wijffels ook dit keer weer feilloos gewerkt. Samen iets willen bereiken is de magische formule....

Informateur Herman Wijffels figureerde op de grote dag uitsluitend op foto’s en televisiebeelden, als vaderlijk figuur achter de drie nieuwe leiders van Nederland. De eer van de presentatie liet hij als ‘procesbegeleider’ aan de onderhandelaars. Die waren vol lof over hem, en ook over zijn ‘methode’, die goed had gewerkt.

Wijffels deed het in het bedrijfsleven en hij deed het ook als SER-voorzitter bij de sociale partners: eerst moeten de onderhandelaars vaststellen wat ze nu eigenlijk samen willen bereiken, voor de geschilpunten komt later nog genoeg tijd.

‘Hij is erin geslaagd om zijn methode ook in dit lastige gezelschap toe te passen’, zegt CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek, die Wijffels al lang kent.

Eerst nam de informateur de ex-kemphanen mee naar verre oorden. Dat werkt, vertelde Wouter Bos: ‘Er zijn een paar stevige dieptepunten geweest, momenten dat we niet direct wisten hoe eruit moesten komen. Dan helpt het wel als je met elkaar ergens opgesloten zit.’

Volgens Schinkelshoek lijkt de gezaghebbende Wijffels op de kopman van een wielerploeg: hij zet de koers uit en weet zijn team te motiveren. ‘Hij geeft mensen het idee dat ze iets kunnen bijdragen en dat doen ze ook. Ontsnappen is geen keus.’

Hij zou zijn eigen visie niet opdringen, beloofde Wijffels vooraf. Maar hij ging wel over de teksten die na de discussies werden gemaakt. Twee belangrijke elementen in het nieuwe regeerakkoord sluiten naadloos aan bij zijn visie: de duurzaamheid en de dialoog met de samenleving.

Hij heeft dit streven bij de partijen versterkt, vermoedt Schinkelshoek. ‘In die zin was hij de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment.’ Voor Bos en Rouvoet dacht hij voldoende ‘links’. Balkenende werkt al twintig jaar met hem samen, vertelde de premier op het Catshuis. ‘Ik bewonder hem zeer.’

Wijffels heeft de opdracht van koningin Beatrix snel en probleemloos uitgevoerd. Vandaag verschijnt hij nog in de Tweede Kamer om verantwoording af te leggen. In het weekeinde vliegt hij weer terug naar Washington om zijn werk voor de Wereldbank te hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden