De jongste van de triatleten tart de grote namen

Zowel veteraan als junior gaan tegenwoordig met een vlassig sikje door het leven. Beiden sporten ze voor hetzelfde gesponsorde team en beiden hebben ze onmiskenbaar veel talent voor hun sport....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

ROERMOND

Rob Barel is 39 jaar oud, hij zou als 'echte' veteraan mogen meedoen, maar ook temidden van de toppers weet hij niet van ophouden. Vorige week zondag werd hij nog tweede tijdens het WK hele triatlon in Nice, zes dagen later zwom, fietste en liep hij naar een derde plaats bij het NK kwart triatlon in Roermond.

Barel was tevreden met het brons. Koud terug uit Nice, had hij bij het fietsen in Limburg al 'zware benen gevoeld'. Tijdens het lopen was het duurvermogen er nog wel, maar ontbrak het de triatleet uit Overberg aan snelheid en begonnen ook de spieren op te spelen. De snelle wisselaar - hij fietste met zijn loopschoenen en pakte in het parc fermee weer aardig wat seconden - wist zich halverwege het loop-parkoers langs de Grindmeren dan ook al geklopt door Zeetsen en Eric van der Linden.

Barel, de oudste van de kanshebbers, kwam, ondanks zijn zware werkweek, toch redelijk fris ogend over de finish - het zal de ervaring geweest zijn. De nieuwe Nederlandse kampioen Ralph Zeetsen toonde evenmin sporen van vermoeidheid na 1.5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen: daar spelen natuurlijk de mysterieuze krachten mee die door het lijf van een winnaar gaan vloeien.

Eric van der Linden, de Schagenaar die tijdens het fietsen als geen ander gewerkt had, maar die in de eindspurt net iets tekort kwam, leek evenwel volledig opgebrand. Ook Dennis Looze, de winnaar van vorig jaar en Neerlands hoop voor de Olympische triatlon van Sydney, wist niet hoe gauw hij een stoel achter de finish moest opzoeken.

Vooraf waren er op papier vier kanshebbers: Looze, Barel, Van der Linden en Zeetsen, de jonge outsider op dit NK, dat twee primeurs kende. Het eerste nieuwigheidje was dat de junioren zaterdagavond tegelijk met de senioren te water gingen, de andere nieuwlichterij, meer ingrijpend want (waarschijnlijk) blijvend, betrof het stayeren bij het wielrennen.

Dat Zeetsen (20 jaar) in zijn laatste juniorenjaar het de grote sinjeuren moeilijk zou maken was eigenlijk geen nieuws. De voormalige student gezondheidswetenschappen ('Dat ging niet samen met mijn sport, ik ben daarom nu dus prof'), grossierde in zijn leeftijdsgroep al in vele nationale en Europese titels. In de laatste categorie heeft de triatleet uit het Limburgse Urmond er al acht, precies een minder dan het grote voorbeeld Barel, die zijn titels echter wel bij de senioren behaalde.

Zeetsen wordt een grote toekomst voorspeld, die wel eens zou kunnen reiken tot op het Olympisch podium in Sydney, in het jaar 2000. 'Al blijft het natuurlijk een gok dat ik daar alles voor opzij zet. Als het misgaat sta ik wel met lege handen. Dan heb ik niks; geen vak en geen medaille.'

Dennis Looze is vier jaar ouder dan Zeetsen, en ook al zo'n groot talent. Tot vorig jaar kwam alles hem bijna aanwaaien, zo leek het. Met speels gemak snelde de Assendelfter naar zijn podiumplaatsen. Maar hoe houdt zo'n talent zich mentaal bij de eerste echte blessure?, vroegen de kenners zich af.

Het antwoord kwam begin dit jaar. Tijdens een trainingsstage in Zuid-Afrika liep Looze een kwetsuur op aan de enkel. Het voorseizoen ging bijna helemaal verloren, 'slechts' een negende plaats in Japan, bij een wereldbekerwedstrijd, viel hem ten deel. In het Belgische Geel, het strijdperk van een jaarlijkse triatlon, verloor hij onlangs liefst vier minuten op de winnaar.

Maar Looze is bijna terug op het oude niveau. In Roermond zwom hij het snelst, fietste hij in de kopgroep van voren en moest hij pas bij het lopen - normaal zijn sterkste onderdeel - afhaken. 'Maar ik ben tevreden', vertelde de triatleet, die vooraf nog had gehoopt dat hij 'Barel sportief kon slopen'. Maar Barel stond op het podium, Looze ernaast.

Een plaatsje hoger dan Barel stond Eric van der Linden, die vlak na de finish niemand te woord wilde staan, zo teleurgesteld was hij. Van der Linden (23) kampte de afgelopen winter ook al met een (heup-)blessure, waardoor de looptraining in het geding kwam. Juist op dat onderdeel moest hij Zeetsen, in een spannende tweekamp, voor laten gaan.

Bij het fietsen (zeven man waren weg, inclusief alle favorieten) had Van der Linden ook al pech. Hij voelde het achterwiel tegen het frame klepperen. Toch deed hij het nodige kopwerk, een nieuw begrip in een Nederlandse (kwart-)triatlon, waar het stayeren - mede onder druk van het IOC - dit jaar voor het eerst wordt toegestaan. Nog meer nieuwe termen in de van oudsher individuele triatlonsport: 'We hebben goed samengewerk, iedereen heeft zijn werk gedaan.'

Sommige triatleten zijn tegen het geoorloofd wieltjesplakken (Zeetsen bijvoorbeeld), anderen (Van der Linden, Barel, Looze) zeggen dat het stayeren binnen het sportieve drieluik onomkeerbaar is. Van der Linden: 'Het kan niet anders. De top zit tegen elkaar aan. Je bent nu in ieder geval van het gezeur af over eventuele diskwalificaties.'

Lang niet iedere triatleet kan trouwens al in het wiel van een ander rijden - dat is iets wat je dus moet leren. En nog iets: In tegenstelling tot 'gewone' wielrenners die alleen tijdens de individuele tijdrit met het triatlonstuur mogen rijden, koersen de triguys met een spaghetti-stuur. De handremmen lijken dan wel erg ver weg.

Gevaarlijk? In Roermond werd er flink getuimeld. Ook het bochtenwerk hield niet altijd over. Looze over het stayeren in de kopgroep: 'Ralph zwiepte af en toe behoorlijk, het was echt uitkijken.'

Leverden de mannen in Roermond een spannende strijd, de vrouwen zorgden voor nog meer spektakel. Ingrid van Lubek snelde in de laatste ronde langs het water van De Noordplas samen met Wieke Hoogzaad op de finish af. Van Lubek, die dit jaar beduidend beter zwemt dan vorig jaar, heeft ook meer snelheid in de benen gekregen. Ze troefde Hoogzaad in de laatste meters af.

Van Lubek nam de nationale titel over van Christine de Wit, die vorige week, net als Barel, in Nice tijdens het WK hele triatlon startte. De Gemertse liep daar een blessure aan de pols op, waarschijnlijk afkomstig van een trap van een concurrente bij het zwemmen, en stond in Roermond aan de kant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden