De Jongh welkom bij Riis, ook na bekentenis

Voor dopingzondaar Steven de Jongh blijkt toch een plaats weggelegd in het wielrennen. Hij treedt als ploegleider in dienst bij het Saxo-Tinkoff-team van Bjarne Riis, die geen enkel beletsel ziet in de recente onthulling van de Nederlander dat hij zich als renner epo tot zich nam.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Voor De Jongh leek een toekomst uitgesloten in het peloton, nadat hij eind oktober het gebruik van doping toegaf tussen 1998 en 2000. Zijn Britse werkgever Team Sky had hem gevraagd eerlijk te zijn over zijn verleden. De 39-jarige Jongh had gehoopt dat anderen in het wielrennen zijn voorbeeld zouden volgen, maar die hoop bleek ijdel.

De Noord-Hollander was zich al aan het bezinnen op een andere wending in zijn loopbaan. Hij schreef zich in voor een sprekerscursus en wilde zich op het vlak van coaching verder ontplooien. Een baan in het wielrennen leek hij te kunnen vergeten, zo kort voor de start van het seizoen: 'Als renner weet je al dat het moeilijk is om eind oktober nog een plek te vinden bij een andere ploeg. En zeker ploegleiders vormen vaak een groep die langere tijd bij elkaar zijn.'

Tot zijn verrassing ging vorige week de telefoon. Riis kon nog wel een zesde ploegleider gebruiken bij het team dat vooral rond Alberto Contador is gebouwd. De Jongh: 'Ik sprong een gat in de lucht. We waren er zó uit.'

Over zijn bekentenis en zijn dopingverleden wisselden ze geen woord. 'Riis zei: we beoordelen je alleen als ploegleider, we kijken niet naar vroeger. Als jij weg moet vanwege doping, hebben veel ploegleiders die in die tijd renner waren een probleem, zei hij.'

Dat laatste geldt voor Riis zelf nog het meest. De Deen verklaarde als renner epo te hebben genomen toen hij in 1996 de Tour de France won. Het heeft een succesvolle en langdurige carrière als teammanager, bij CSC en later bij Saxo Bank, niet in de weg gestaan.

Nadat Tyler Hamilton hem in zijn boek aanwees als degene die renners doorstuurde naar dopingarts Fuentes, stak er in Denemarken een storm van kritiek op. Riis bouwde stoïcijns verder aan zijn, matig presterende, ploeg.

Tot het instellen van scherpere antidopingregels of een andere omgang met gestrafte (oud-)renners, iets wat de Nederlandse teams wel doen, voelde Riis zich niet geroepen. Met Contador hoopt hij dit jaar revanche te nemen in de Tour. Vorig jaar ontbrak de Spanjaard daar door een dopingschorsing.

Bij de ploeg treft De Jongh oude bekenden. Ploegleiders Tristan Hoffman en Lars Michaelsen fietsten eveneens bij TVM, in de Tour van 1998 het mikpunt van een dopingschandaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden