De Jonge, Grapperhaus en Van Engelshoven worden de baas op hun ministerie

Alle ministers die donderdag op het bordes staan zijn gelijk, maar sommigen hebben toch net iets minder te zeggen. Op vragen van de Eerste Kamer maakte de nieuwe bewindsliedenploeg woensdag duidelijk dat de vier ministers zonder portefeuille de eindverantwoordelijkheid voor hun ministerie overlaten aan de andere ministers op hun departement.

Ferdinand Grapperhaus (CDA) komt aan bij de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte. Beeld anp
Ferdinand Grapperhaus (CDA) komt aan bij de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte.Beeld anp

Het gaat om minister Sigrid Kaag (D66) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, minister Sander Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, minister Arie Slob (CU) voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Eerste Kamer wees Rutte er deze week op dat er volgens de Grondwet niet twee kapiteins op het schip kunnen zijn. Maar dat is ook niet de bedoeling. Ferdinand Grapperhaus, aankomend minister van Justitie en Veiligheid, vatte zijn werkverdeling met Dekker woensdag bondig samen: 'Ik ben verantwoordelijk.'

De drie nieuwe ministers zonder portefeuille krijgen geen eigen begroting. Wel krijgen ze binnen de begroting van het hoofddepartement een eigen begrotingshoofdstuk. Zo krijgt Bruno Bruins in ieder geval een eigen 'hoofdstuk' in de begroting van VWS. Daardoor verandert er niet veel. Want elke zorg - zoals medische zorg, langdurige zorg, zorg aan huis, jeugdzorg - heeft al een eigen hoofdstuk in de begroting. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft vanouds wel een eigen begroting.

Ingrid van Engelshoven Beeld anp
Ingrid van EngelshovenBeeld anp

Dijkhoff

In de praktijk nemen de ministers 'voor' veel taken over die voorheen bij staatssecretarissen lagen. Zo lijkt het pakket van Dekker op dat van voormalig staatssecretaris Dijkhoff. Alleen deed die ook immigratie er nog bij. Daarvoor komt nu een speciale staatssecretaris: VVD'er Mark Harbers.

Bankier Menno Snel (46), de aanstaande staatssecretaris van Financiën, is de enige bewindspersoon van Rutte III zonder politieke ervaring. Deze man moet je hebben, zeiden verschillende D66-coryfeeën tegen partijleider Alexander Pechtold.

Wat staat er eigenlijk in het regeerakkoord? We gidsen je er doorheen
Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen?

Menno Snel wordt begroet door premier Mark Rutte. Beeld anp
Menno Snel wordt begroet door premier Mark Rutte.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden