De Jonge De Jong, Rotterdam

Waarom De Jonge De Jong? Een goed cv zegt niet altijd alles, maar toch. Jim de Jong, 21, was de beste kok van zijn klas op het Zadkine college, liep stage bij Gordon Ramsay en Heston Blumenthal, werkte in het Franse tweesterrenrestaurant Jardin des Sens en het Nederlandse Le Cirque. Dan mag je wat verwachten. Intrigerende naam trouwens. Je vraagt je af of er ook een Oude De Jong is.


Hoe zitten we erbij? De Jong is neergestreken in Katendrecht, de oude haven-, hoeren- en Chinezenwijk. Hij zit met op de hoek van het Deliplein dat hij deelt met restaurant Kwiezien, een design bloemenshop, Cultvideotheek, Tattoo Bob en een paar oude havenloodsen. Nieuw Katendrecht ten voeten uit. Van buiten ziet het eruit als een koffiehuis met vitrage voor de ramen. Binnen hangt een blauw waas. Plafond en muren zijn knalblauw, de achterwand is een schilderij in Delfts blauw met Rotterdamse taferelen: de Euromast, de SS Rotterdam, Jules Deelder en Chinese hoeren van wie er een onbeschaamd haar behaarde vallei aanbiedt. De vloer is van planken, het meubilair bestaat uit houten caféstoelen en tafels bedekt met papieren kleden.


Wat eten we? Wat de pot schaft. Vanavond is dat: aardappelsalade; stoof van konijn met paddenstoelgnocchi en artisjok; tongschar met risotto van parelgort en wortelpuree; chocoladebrownie, parfait van zoethout en meloengranité met Thaise basilicum.


Smaakt het? De aardappels zijn van een speciaal Frans ras en groeien bij de zee, waardoor ze zilt zouden moeten smaken. Dat proeven we er niet aan af, maar verder is het een weergaloze salade. Lauwwarm geserveerd, met frisse klaverzuring, pittige paarse bieslookbloemetjes en een mayonaisedressing waarin fluwelig zoet en citrus elkaar perfect balanceren. In het hoofdstuk aardappelsalades de beste die we ooit aten.


De tweede gang bevestigt wat ons bij de eerste al opviel. De Jong is geen man van blitse presentatie, maar van een goed bord eten met smaak. Het is een rommeltje op het bord, maar alle smaken kloppen. De gnocchi zijn smaakvolle kussentjes, het konijn is uitgeplozen tot draadjesvlees op licht zoete aardpeerpuree, de paddenstoelsaus is een romige droom. Korianderkiemen zorgen met hun scherpe smaak voor tegenwicht.


Bij het hoofdgerecht sluipt er slordigheid in de ongedwongen presentatie die niet meer helemaal wordt gecompenseerd door smaak. De op de graat geserveerde halve tongschar is iets te doorbakken, de risotto en de wortelpuree zijn niet onvergetelijk, de saus wordt overheerst door saffraan. Gevaarlijk spul. Als je het proeft is het eigenlijk al te veel.


Bij het dessert is alleen nog slordigheid over. De meloengranité is nog het lekkerste onderdeel, maar past bij de suffe brownie en de mierzoete parfait als een misdienaar op een Chinese hoer. Hier is met de pet naar gegooid.


Hoe is de bediening? Aardig, wat iets anders is dan goed. Het ergste is dat ze niks van wijn weten. Geen enkel glas dat ze schenken past. Doodzonde. De akoestiek is trouwens een ramp, maar daar kunnen zij niks aan doen.


Wat kost het? 4 gangen 38,50 euro.


Komen we terug? De Jonge de Jong is zonder meer een aanwinst voor Katendrecht, dat heftig wordt opgekalefaterd. Met de kwaliteit van koken zit het ook wel goed. De Jong moet alleen leren zijn concentratie tot het einde vast te houden en zijn neiging tot slordigheid in toom te houden. Een mooi klusje voor de Oude de Jong. Wie het ook is.


De Jonge De Jong

Delistraat 52

3072 ZL Rotterdam

010-2152764

www.dejongedejong.nl


eten 7

bediening 6

entourage 7

prijs-kwaliteit 7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden