Nieuws

De Jonge: booster vanaf februari verplicht om vrij door EU te kunnen reizen

EU-burgers moeten waarschijnlijk vanaf 1 februari een boosterprik krijgen om testvrij door Europa te blijven reizen. De geldigheid van het reiscertificaat vervalt negen maanden na de tweede prik (of na één Janssen-vaccinatie).

Niels Waarlo
Een GGD-medewerker zet een boosterprik in een vaccinatielocatie in Rijswijk. Beeld Remko de Waal / ANP
Een GGD-medewerker zet een boosterprik in een vaccinatielocatie in Rijswijk.Beeld Remko de Waal / ANP

Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gezegd na overleg met zijn Europese collega’s. Wie voor 1 mei volledig was gevaccineerd, moet dus voor 1 februari een booster halen om met een vaccinatiecertificaat door Europa te kunnen blijven reizen. Begin mei was ruim 8 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

De Europese gezondheidsministers zijn het ‘in principe’ eens, de komende dagen wordt dit besluit geformaliseerd, aldus De Jonge. Wie geen boosterprik laat zetten, kan volgens de plannen nog steeds reizen met een negatief testbewijs of een herstelbewijs.

Hugo de Jonge was in Brussel om met zijn collega’s te overleggen over de aanpak van de omikronvariant. Hij pleitte er voor het verplicht stellen van negatieve coronatests voor reizigers buiten de EU en een quarantaineplicht voor wie niet gevaccineerd of recentelijk hersteld is. Zijn Franse ambtgenoot Olivier Véran ging nog verder: hij pleit voor een testverplichting voor alle reizigers, ook binnen de EU.

Inreisregels

Eind november stelde de Europese Commissie al voor een boosterprik verplicht te stellen voor verlenging van het Europese reiscertificaat. De Commissie had 10 januari als ingangsdatum voorgesteld. Ze wil voorkomen dat landen, nu de besmettingen weer stijgen, verschillende inreisregels invoeren. Oostenrijk had al besloten dat het reiscertificaat maximaal negen maanden na de tweede prik geldig zou zijn, en dat daarna een boosterprik nodig is.

Vergeleken met andere Europese landen is Nederland langzaam met het zetten van boosterprikken, vooral omdat de campagne laat van start ging. Nederland had tot begin deze week zo’n twee boosters per honderd inwoners gezet, alleen Bulgarije zette er minder. In België en Duitsland gaat het bijvoorbeeld om respectievelijk achttien en zeventien boosters per honderd inwoners.

De boostercampagne voor 60-plussers moet in december zijn afgerond, vanaf januari zijn 60-minners aan de beurt, zei De Jonge vrijdag tijdens een persconferentie. Uitnodigingen worden van oud naar jong verstuurd, de laatste vaccinatie moet minstens zes maanden geleden zijn gezet. Iedereen die dat wil, kan in maart een booster hebben gehad, verwacht hij.

Volgens De Jonge is de langzaam op gang gekomen boostercampagne hem niet op kritiek van de andere lidstaten komen te staan. ‘We hebben ook versneld’, aldus de CDA-bewindsman. Er zijn voldoende boosterprikken op voorraad om alle Nederlanders twee herhalingsprikken te geven, zei hij.

2021-12-03 11:37:21 RIJSWIJK - Een GGD-medewerker zet een boosterprik in een GGD vaccinatie locatie in De Broodfabriek. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kunnen alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie hebben gekregen nog dit jaar een booster krijgen. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP
2021-12-03 11:37:21 RIJSWIJK - Een GGD-medewerker zet een boosterprik in een GGD vaccinatie locatie in De Broodfabriek. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kunnen alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie hebben gekregen nog dit jaar een booster krijgen. ANP REMKO DE WAALBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden