De Jong winnaar

GENT - De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, is dit jaar toegekend aan Oek de Jong voor zijn boek Pier en oceaan. Volgens de jury is het boek van 800 pagina's, waaraan de in Breda geboren 60-jarige schrijver ruim acht jaar werkte, een roman die alle zintuigen prikkelt, 'soms apart en soms tegelijk, geschreven zoals een oude meester schildert'.

Pier en oceaan beschrijft de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote veranderingen die Nederland sinds de Hongerwinter van 1945 tot en met de jaren zestig onderging. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25 duizend euro en een kunstwerk in de vorm van een boek van de hand van Philip Aguirre. Er waren vier andere kandidaten voor de prijs: de Nederlanders Marja Vuijsje (Ons kamp), Arnon Grunberg (De man zonder ziekte) en Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) en de Vlaming Peter Terrin (Post mortem).

Vorig jaar ging de Gouden Boekenuil naar Het voorseizoen van de Nederlander David Pefko.

De prijs van de honderdkoppige lezersjury ging naar het boek van Wieringa. De lezers prijzen Wieringa's beeldrijke taalgebruik, dat doordrenkt is van poëzie. 'In korte, zintuiglijke zinnen brengt hij zware thema's op een verteerbare manier.' Wieringa krijgt 2.500 euro en een pen van Montblanc.

De Jong, Wieringa en Grunberg maken ook kans op de Libris Literatuurprijs. Die wordt vanavond voor de 20ste keer uitgereikt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden