De Joden en de buitenlanders hebben het gedaan

Barnsley, 16 maart 1936

Oswald Mosley (rechts) met zijn echtgenote en Oswald Pirow op de luchthaven in Londen, 1948 Beeld anp
Oswald Mosley (rechts) met zijn echtgenote en Oswald Pirow op de luchthaven in Londen, 1948Beeld anp

Gisteren Mosley (de Britse fascist Oswald Mosley, red.) horen spreken in de Public Hall, die gebouwd is als een theater. Het was behoorlijk vol, zo'n 700 mensen schat ik. Ook honderd zwarthemden van dienst, op een paar uitzonderingen na slungelige types, en meisjes die de Action etc. verkochten.

Mosley sprak anderhalf uur lang en leek tot mijn ontzetting de meerderheid van het publiek mee te hebben. In het begin werd er boe geroepen, maar aan het eind was er luid applaus.

Een paar mannen, die in het begin tussendoor vragen wilden stellen, werden eruit gegooid, en een van hen - die voor zover ik kon zien alleen antwoord op zijn vraag probeerde te krijgen - met volkomen onnodig geweld, waarbij verscheidene zwarthemden zich op hem wierpen en vuistslagen op hem neer lieten regenen.

Mosley is een uitstekend spreker. Zijn verhaal was de gebruikelijke bombast - vrijhandel in het Empire, weg met de joden en de buitenlanders, hogere lonen en een kortere werkweek voor iedereen enz. enz.

Na het aanvankelijke boegeroep liet het publiek zich moeiteloos in de luren leggen door Mosley, die het verraad van achtereenvolgende regeringen jegens de arbeiders veroordeelde.

De schuld voor alles werd gelegd bij geheimzinnige internationale bendes joden, die naar verluidt onder meer de Britse Labour Party en de Sovjet zouden financieren.

Mosley's verklaring inzake de internationale situatie: 'We hebben eerder tegen Duitsland gevochten in een Britse ruzie, we gaan nu niet tegen ze vechten in een joodse ruzie' werd met luid applaus ontvangen.

George Orwell (1903-1950), Britse schrijver. Uit Dagboeken 1931-1949. Vertaling Nelleke van Maaren. De Arbeiderspers, 2014.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden