Profiel

De Jeanne d'Arc van het Front National

Op grond van haar stijl zou je anders verwachten, maar Marion Maréchal-Le Pen is nog conservatiever en agressiever dan haar tante Marine Le Pen.

null Beeld afp
Beeld afp

Voor haar fans in het Front National is ze een moderne Jeanne d'Arc, een jonge vrouw die op een haast mystieke manier de toekomst van Frankrijk belichaamt. Voor haar tegenstanders is ze een aartsconservatieve, arrogante politica. Op haar 26ste kan Marion Maréchal-Le Pen morgen worden gekozen tot president van de regio Provence-Alpes Maritimes-Côte d'Azur. Daarmee zou ze haar status als opkomende ster van de Le Pen-dynastie bevestigen.

De ideeën van Marion staan dichter bij die van haar opa Jean-Marie dan bij die van haar tante Marine. Ze is praktiserend katholiek, tegen het homohuwelijk, kritisch over abortus. In economisch opzicht is ze liberaler dan Marine. Beide vrouwen verschillen echter niet van mening over de belangrijkste punten van het Front: de immigratie moet stoppen, de islam moet met alle middelen worden bestreden.

Met haar lange blonde haar oogt de ranke Maréchal een beetje engelachtig, maar ze kan uitermate agressief uit de hoek komen. In de Assemblée Nationale viel ze uit tegen premier Valls die ze een 'idiote minachting' voor het FN verweet. Valls werd zo boos dat hij zijn trillende linkerhand niet meer onder controle kreeg. Naderhand zei Maréchal op een partijbijeenkomst: 'Maak Valls af, hij zit op het randje van een hartaanval. Doe mij dat plezier, ik heb vertrouwen in jullie!'

(Tekst gaat verder onder foto)

Jean-Marie Le Pen, oud-leider van het Front National. Beeld anp
Jean-Marie Le Pen, oud-leider van het Front National.Beeld anp

Traditionele agenda

Marion Maréchal-Le Pen is jurist, getrouwd met een zakenman en moeder van een dochter. 'Ze gebruikt de woorden en de kledingstijl van haar generatie, ze ziet er heel modern uit, maar ze staat voor een heel traditionele agenda', zei politicologe Cécile Alduy. Ze is veel conservatiever dan haar tante Marine, die twee keer is gescheiden en zich omringt met homoseksuele adviseurs.

Anders dan Marine liep Marion in 2013 mee in de demonstraties tegen het homohuwelijk. Als ze morgen gekozen wordt, krijgen homogroeperingen 'geen stuiver subsidie meer van de regio', heeft ze aangekondigd. Hetzelfde geldt voor instellingen die adviseren over gezinsplanning. 'Ze zijn gepolitiseerd en maken abortus veel te gemakkelijk', aldus Maréchal.

Marion groeide op in de Le Pen-clan, waar leven en politiek volkomen door elkaar lopen. Ze is dochter van Yann, de middelste dochter van Jean-Marie, die evenementen organiseert voor het FN. Haar vader, de journalist en diplomaat Roger Auque, verdween meteen uit beeld. Marion nam de naam aan van haar stiefvader Samuel Maréchal, voormalig directeur van de jeugdafdeling van het FN.

De clan woonde op het kasteeltje Montretout in de chique Parijse voorstad Saint-Cloud, door Jean-Marie in 1976 geërfd van Michel Lambert, een cementkoning met extreem-rechtse sympathieën.

Op school werd ze gepest omdat ze kind van 'fascisten' was. 'Ik werd bespuugd en opgesloten in de toiletten. Als we over discriminatie praten, weet ik wat het is!', zei ze. Daarom stuurde haar moeder haar naar de aartsconservatieve nonnenschool Saint-Pie-X. 'Een fundamentele leerschool', vond Maréchal zelf.

(Tekst gaat verder onder foto)

Marine Le Pen (L) en haar nichtje Marion Marechal-Le Pen (R). Beeld anp
Marine Le Pen (L) en haar nichtje Marion Marechal-Le Pen (R).Beeld anp

De familie Le Pen voert vanzelf naar de politiek. Op 2-jarige leeftijd maakte Marion haar debuut, toen ze als peuter op de arm van opa poseerde voor een verkiezingsposter met de slogan: 'Veiligheid is de belangrijkste vrijheid'.

In 2010 maakte ze echter een valse start bij de regionale verkiezingen. Op internet dook de afgelopen week een oud filmpje op. We zien hoe de 18-jarige Marion eerst op overtuigende wijze een aantal nationale FN-stokpaardjes berijdt. Maar als de interviewer vraagt wat ze voor de regio denkt te betekenen, raakt ze de draad kwijt, valt volkomen stil en loopt uiteindelijk weg, met de tranen in de ogen. De politiek is niets voor mij, dacht ze na deze episode.

Maar in 2012 wilde Jean-Marie Le Pen dat ze zich kandidaat zou stellen voor een zetel in de Assemblée Nationale voor de Vaucluse, een FN-bolwerk in Zuid-Frankrijk. 'Ben je een Le Pen of niet?', vroeg hij. De patriarch wilde zijn dynastie voortzetten. Ze won de zetel en werd op haar 22ste het jongste Kamerlid uit de geschiedenis.

Roeping

Inmiddels was ze volkomen overtuigd van haar politieke roeping: 'Er is een vorm van afstemming, een beetje zoals in militaire families, waarin een kind op zijn 30ste een hoge rang kan bekleden, zonder dat iemand zich daarover verbaast', zei ze.

Aanvankelijk zou Jean-Marie Le Pen lijsttrekker zijn voor de regio Provence-Alpes Maritimes-Côte d'Azur, maar hij werd door zijn dochter uit de partij gegooid nadat hij weer eens had opgemerkt dat de gaskamers een detail uit de geschiedenis waren. Zijn oogappel Marion was een logische opvolger, vond hij zelf. Maréchal vond dat haar opa best in de partij had mogen blijven, al keurde ze zijn uitlatingen af. Als 26-jarige mist ze Jean Maries obsessies met de oorlog, maarschalk Pétain en Frans Algerije.

Tweede ronde: het wordt afwachten

Marion Maréchal-Le Pen en Marine Le Pen gingen in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk dik aan kop. Volgens peilingen zullen ze echter in de tweede ronde verliezen. In hun regio's heeft de socialistische kandidaat zich teruggetrokken. Linkse kiezers zullen op een republikeinse kandidaat stemmen om een zege van het FN te verhinderen, voorspellen de peilers. De polls zijn met veel onzekerheid omgeven. Vooral in de regio van Maréchal-Le Pen is het verschil klein en het blijft afwachten hoeveel linkse kiezers morgen echt naar de stembus gaan om met lange tanden op een rechtse kandidaat te stemmen.

Franse identiteit

Marion past bij het Zuiden, zoals Marine bij het Noorden past. Marine Le Pen is naar links opgeschoven. Ze verdedigt een sterke staat met goede sociale voorzieningen - voor de kleine, hardwerkende Fransman, uiteraard, niet voor immigranten en leeglopers. Het is een lijn die past bij de oude steenkool- en industriegebieden met hun socialistische en communistische tradities.

Marion is liberaler, meer gericht op de boeren, kleine winkeliers en ambachtslieden van Zuid-Frankrijk. De wortels van het FN in het Zuiden liggen bij de pied noirs, de Franse kolonisten die begin jaren zestig Algerije moesten ontvluchten. Die zijn uitermate rechts: in het Zuiden is de afkeer van moslims en Maghrebijnen nog rauwer dan in het Noorden, de angst voor een teloorgang van de Franse identiteit heftiger.

Maréchal heeft er geen enkele moeite mee dit electoraat te bedienen. Zo zei ze tijdens de campagne te vrezen dat 'de Rivièra een favela wordt'. Ze hamerde op de Franse identiteit. 'Wij zijn geen land van de islam. Als moslims Frans kunnen zijn, is dat alleen op voorwaarde dat zij zich naar onze zeden voegen en naar een manier van leven die is gevormd door de Grieks-Romeinse invloed en zestien eeuwen christendom. Daardoor zal de islam nooit precies dezelfde rang hebben als de katholieke godsdienst.'

Om het nog even handzaam samen te vatten: 'Bij ons dragen we geen djellaba en boerka en zetten we geen moskeeën als kathedralen neer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden