De jarenlange strijd van een getergde tbs'er

Zijn therapeuten meenden dat hij op een longstay-afdeling voor uitbehandelde patiënten thuishoorde. Dat maakte van de 40-jarige S. een 'gefrustreerde' en 'ontzettend boze' man....

Woensdag 1 april 1998 was een beslissende dag voor de behandeling van Wilhelm S., de vorige week gevluchte tbs'er die nu wordt verdacht van moord op een 73-jarige man. S. ontsnapte die dag uit de kliniek Oldenkotte in Eibergen en werd na een week opgepakt.

Het was het begin van een jarenlange strijd tussen de tbs'er en zijn behandelaars. S. vond dat het beter ging en kreeg steun van de rechtbank, die schreef dat hij in aanmerking kwam voor terugkeer in de samenleving.

Maar zijn therapeuten meenden dat hij door zijn ontvluchting terug was bij af en op een longstay-afdeling voor uitbehandelde patiënten thuishoorde. De tegenwerking van de kliniek maakte van hem een 'getergd en gefrustreerd man', zegt zijn advocaat Job Knoester. Hij had vlak voor diens ontvluchting nog contact met S. 'Hij was ontzettend boos en ik kan me dat goed voorstellen.'

De Rotterdammer Wilhelm Johannes S., geboren op 12 januari 1965, was begin jaren negentig door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een jaar cel en tbs voor verkrachting en diefstal. Na zijn desertie uit Oldenkotte zat hij ruim een jaar vast in de penitentiaire inrichting De Geniepoort in Alphen aan den Rijn. Daar kreeg hij van de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug te horen dat hij was geselecteerd voor de longstay-afdeling in het Overijsselse dorp.

S. ging tegen die beslissing in beroep bij de Centrale Raad voor Strafrechtstoepassing. Hij had tijdens zijn week vrijheid immers geen strafbare feiten gepleegd. Zijn klacht werd toegewezen; na zeven maanden op de longstay mocht hij op 29 november 1999 terug naar de West 2, een afdeling voor seksuele delinquenten.

Daar ging het aanvankelijk verkeerd. Tijdens een begeleid verlof, in maart 2002, onttrok hij zich aan zijn begeleider. Na drie uur werd hij in Ommen teruggevonden. Hij had bier gedronken. Dat werd hem zwaar aangerekend omdat bekend is dat hij onder invloed van alcohol geweldddadig kan worden. In september werd hij vastgezet op zijn kamer omdat de kliniek informatie had gekregen dat hij wilde ontsnappen.

In december 2002 gaf S. samen met zeven andere tbs-gestelden zijn advocaat Knoester opdracht een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. S. meende dat zijn behandeling in Veldzicht bewust

werd vertraagd. De klacht werd uiteindelijk niet doorgezet.

Toen S. een vrouw leerde kennen en met haar trouwde, raakte hij gemotiveerd. De rechtbank oordeelde in 2003 dat hem 'een perspectief' moest worden geboden.

S. mocht met begeleid verlof. Vanaf 1 juni 2004 ging hij 29 keer het dorp Balkbrug in, bezocht hij acht keer de regio en mocht hij vijf keer naar zijn vrouw in Eindhoven. Steeds met een begeleider, steeds zonder problemen.

Maar de kliniek, zegt Knoester, vond eigenlijk dat S. op een longstayafdeling thuishoorde en de behandelaars straalden dat volgens hem ook uit.

Een psychiater adviseerde in maart 2004 S. alleen toestemming voor begeleid verlof te geven als hij medicijnen zou slikken die de zucht naar alcohol verminderen. Die medicijnen raakten na zijn ontsnapping uitgewerkt. Advocaat Knoester zegt dat de ontsnapping van S. hem heeft verrast. In september spreekt de rechtbank zich opnieuw uit over de verlenging van de tbs-behandeling. 'Tot vorige week had ik goede hoop op een positief resultaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden