De jaren van Bob

'MIJN VROUW vat mijn verschijning als volgt samen: ''Merendeels nogal slordig, maar aanvaardbaar wegens je uitstraling. In wezen kan je alles hebben, het staat je.'' Op die uitspraak ben ik wel een beetje trots....

Johan de Vos

Als mensen zeggen dat iemand er jong uitziet, dan is er een probleem, want eigenlijk bedoelen ze dan dat iemand er jonger uitziet dan hij is, enerzijds herkennen ze dan de leeftijd en anderzijds proberen ze de nadelen van die leeftijd te relativeren. Het probleem heeft een naam: oud worden, het is vaak synoniem voor lelijk worden, ziek worden, eenzaam worden en doodgaan. Bob van Alphen is nog niet eens zo oud, maar hij kent het probleem en het is echt waar, hij ziet er jong uit. Hij heeft een volle haardos, een verleidelijk snorretje, pinkelende oogjes, mooie gladde handen en een vrolijke natuur.

Hij had een Indonesische moeder en een Nederlandse vader. In zijn geval is het een geslaagde cocktail. Indonesië is belangrijk voor hem. Meer en meer. Hij werd geboren in Yogyakarta en verbleef in Indonesië tot zijn twintigste. In 1947 kwam hij naar Nederland. Hij had toen op een vervelende manier afscheid genomen van zijn geboorteland. 'Moeilijk was dat, wie heeft er schuld?' Ondertussen gaat hij er graag terug. De laatste keer niet meer als toerist. Hij leerde de taal beter, huurde een huis en leefde er met de mensen. Bob van Alphen heeft iets met taal. Hij is technicus maar gebruikte zijn talenten om meer en meer te schrijven, hij schreef teksten voor vakbladen, voor gebruiksaanwijzingen, over fotografie.

Bob van Alphen ziet er ontspannen, soepel en warmbloedig uit. Hij draagt een maffe zachte jas met lappen en tekeningen erop. Hij kocht hem voor 45 gulden in Groningen omdat het een aparte jas was die gemakkelijk zit en die past bij veel van zijn andere spullen. Hij heeft een T-shirt met een politieke tekst: 'Pro reformasi ant korupsi kolusi nepotisme.' De mooiste uitvinding van de tijd vindt hij het kleine rugzakje dat hij altijd draagt. Hij glundert: 'Vrouwen zeggen dat ik een mooie man ben.' En rood is zijn kleur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden