De Jager wijst begroting EU af

In Den Haag is verontwaardigd gereageerd op de ontwerpbegroting van de Europese Unie, die met bijna 5 procent stijgt ten opzichte van de begroting voor 2011. Minister van Financiën De Jager en 'gedoogpartner' Geert Wilders spraken woensdag direct schande van het voorstel van de Poolse eurocommissaris Lewandowski.

DOUWE DOUWES

DEN HAAG - 'Rutte moet net als Thatcher met vuist op tafel slaan en zeggen: No more. And I want my money back!!', liet Wilders per twitter aan de minister-president weten. 'Buiten proportie', noemde De Jager de gestegen begroting. 'Ik kan niet aan Nederlandse burgers uitleggen dat de Europese begroting blijft groeien terwijl we in de landen zelf allemaal een stapje terug doen.'

Kamerlid Han ten Broeke (VVD) waarschuwt voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie. 'Hoeveel Echte Finnen wil Brussel nog baren?', vraagt hij naar aanleiding de recente verkiezingen in Finland, waar de eurokritische parij Echte Finnen een grote overwinning boekten.

Vorige maand zei minister-president Rutte dat hij voor een grote stijging van de EU-begroting gaat liggen. De VVD-premier wil de begroting op hetzelfde peil houden als 2011. Hij verwacht steun van landen als Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland. De Britten verwierpen woensdag de ontwerpbegroting.

Lewandowski benadrukte bij de presentatie van zijn ontwerpbegroting dat de kosten voor het Europese ambtenarenapparaat niet stijgen. Hij verzekerde dat de 'apparaatskosten' maximaal 7 procent van de begroting bedragen. De stijging van de kosten komt vooral voor rekening van extra uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. Afspraken daarover zijn al in 2007 gemaakt. 'Ik ben mij bewust van het bezuinigingsklimaat in Europa', zei de Pool, 'maar we moeten aan onze verplichtingen voldoen.'

Lewandowski stelt voor om de EU volgend jaar 133 miljard euro te laten uitgeven, 4,9 procent meer dan in 2011. De Nederlandse begroting voor 2011 bedraagt 255 miljard euro. De bulk van het Europese geld gaat naar subsidies voor boeren, en 'structuurfondsen' voor onder meer achtergebleven gebieden.

Het kabinet probeert de Nederlandse afdracht aan Europa te verlagen. In het regeerakkoord is een vermindering van de Nederlandse bijdrage ingeboekt van 1 miljard euro. Nederland betaalde in 2009 netto 2 miljard euro aan de unie. Daarbij waren de douaneheffingen die Nederland afdraagt nog niet meegeteld. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hadden in hun verkiezingsprogramma vorig jaar een korting op de EU-afdracht opgenomen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden