De Jager werpt zich op als Europese boeman

BERLIJN - Als het aan minister van Financiën Jan Kees de Jager ligt, is de nieuwe relatie van Nederland met Duitsland in Europese kwesties duidelijk: Nederland zal in de eurocrisis met genoegen de 'bad cop' - boze politieman - spelen, als Duitsland dan degene is 'die ons hierin ondersteunt'.


De Jager (CDA) sprak deze ferme woorden dinsdag op de Nederlandse ambassade in Berlijn, waar hij een persgesprek had na zijn ontmoeting met zijn Duitse collega Schäuble. De Jager bezocht Duitsland twee dagen, om er onder andere over de Griekse crisis te overleggen.


De opstelling van Duitsland, dat het meest betaalt aan het noodfonds, is cruciaal in de eurocrisis. De Jager ziet echter ook voor Nederland een missie weggelegd. De 'strenge landen' moeten samenwerken, vindt hij. Maar aangezien Duitsers het 'vanwege hun verleden' moeilijk vinden aan andere landen een 'dictaat op te leggen', kan Nederland dat doen. Zelf speelt hij namelijk graag de rol van 'bad cop', die toeziet dat landen als Griekenland aan hervormingseisen voldoen.


'Goed' vindt De Jager het dan ook dat Duitse politici de afgelopen weken een scherpere toon aansloegen. 'Ik zie dat als een ondersteuning van de Nederlandse positie'. Alleen moet die toon nu nog in maatregelen worden omgezet. Want: 'Het moet strenger, maar daarvoor hebben we Duitsland als grote buur nodig'.


Of De Jager als 'bad cop' indruk maakt, moet nog worden afgewacht. Een eerste test volgde in de namiddag, waar hij op de Humboldt Universiteit in Berlijn een toespraak hield. De grote zaal bleek een paar maatjes te groot. Viervijfde was leeg.


De ongeveer 35 bezoekers kon de Hollandse fermheid (in het Engels) echter moeilijk ontgaan. Zoals de gespreksleider fijntjes opmerkte: 'Zo duidelijk zoals u het deed, is in deze zaal het woord strict (streng) nog niet gezegd'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.