De Jager vreest geen kabinetscrisis

DOUWE DOUWES

DEN HAAG - Wordt de aanstaande nieuwe steunronde aan Griekenland het einde van het kabinet-Rutte? Enkele weken geleden zinspeelde gedoogpartner Geert Wilders er al op de stekker eruit te trekken als de hulp verliezen gaat opleveren.

Uitgedaagd door de oppositie herhaalde Teun van Dijck het dreigement woensdag: 'Als wij kunnen fluiten naar ons geld, dan gaan wij ons herbezinnen op het gedogen van dit kabinet', zei de financieel woordvoerder van de PVV-fractie.

Het kabinet reageerde beide keren laconiek op de woorden van de gedoogpartner. Minister De Jager van Financiën wees er woensdag op dat er sinds mensenheugenis geen schulden tussen westerse landen zijn weggestreept: in de praktijk wanbetalen overheden nooit, was de boodschap. 'Dit zal niet tot een kabinetscrisis leiden', zei de CDA'er dan ook.

Voor de coalitie schuilt het gevaar van de Griekse ontwikkelingen niet zozeer in de verhouding met de PVV, maar bij de oppositie. Bij de PvdA, wordt het chagrijn over de politiek-van-de-schone-handen van de gedoogpartner steeds groter. Terwijl Wilders en Van Dijck onbekommerd met anti-Griekse leuzen het eurokritische electoraat kunnen bedienen, mogen de sociaal-democraten 'hun verantwoordelijkheid' nemen en impopulaire maatregelen steunen om Griekenland op de been te houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden