De Jager: Tekortpercentage niet in graniet gebakken

De percentages in de Europese begrotingsregels zijn 'niet in graniet gebakken'. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag tegen RTLZ.

ANP/Redactie
De Europese regels zijn 'een eis, geen richtsnoer', aldus De Jager. Beeld afp
De Europese regels zijn 'een eis, geen richtsnoer', aldus De Jager.Beeld afp

De Jager verwijst daarmee naar het begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product, waar Nederland volgens afspraken met de Europese Commissie volgend jaar weer aan moet voldoen.

Streng
De CDA-minister wil wel dat Nederland zich 'coute que coute' houdt aan de Europese begrotingsregels, maar die geven meer ruimte dan de media suggereren, aldus De Jager. Er is echter maar een partij die daarover een oordeel velt en bepaalt hoe groot de ruimte is, en dat is de Europese Commissie. Eerder zei De Jager al eens dat een overschrijding met tienden van procenten gedurende een korte periode mogelijk toegestaan is.

De Europese regels zijn 'een eis, geen richtsnoer', zei De Jager. Dat is ook wat hij VVD, CDA en PVV voorhoudt. De top van die partijen onderhandelen de komende weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen. 'Ik ben inderdaad heel erg streng en dat betekent dat we met de Europese begrotingsregels niet gaan marchanderen.'

Overgedramatiseerd
De Jager zei verder dat er vorige week wel 'heel veel ophef' was over de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) over het begrotingstekort. Het werd 'overgedramatiseerd', vond hij.

Omdat het tekort voor volgend jaar geraamd wordt op 4,5 procent, moet Nederland netto 9 miljard bezuinigen maar vanwege negatieve effecten van bezuinigingen waarschijnlijk miljarden meer om weer bij de EU-eis van 3 procent in de buurt te komen. De Jager wees erop dat 'heel veel andere landen' in Europa, waaronder België, de afgelopen tijd ook zo fors hebben moeten bezuinigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden