De Jager tegen kwijtschelden van Griekse schulden

Nederland weigert de schulden die Griekenland bij de eurolanden heeft uitstaan kwijt te schelden. Daarmee keert Den Haag zich tegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een belangrijke bondgenoot in de aanpak van de eurocrisis. Het IMF ziet een dergelijke schuldsanering als een effectief instrument om een faillissement van Griekenland te voorkomen.

VAN ONZE CORRESPONDENT MARC PEEPERKORN

LUXEMBURG - Voorafgaand aan het overleg over Griekenland maandagavond met zijn eurocollega's, liet minister De Jager (Financiën) weten fel gekant te zijn tegen schuldsanering voor Athene. 'Dat is absoluut niet aan de orde. Het kabinet is daar tegenstander van.' De Jager wil dat Griekenland zelf opdraait voor eventuele nieuwe tegenvallers. Meer geld van de EU en het IMF - die reeds 240 miljard euro aan Griekenland leenden - is onbespreekbaar voor hem.

De Europese banken moesten vorig jaar - onder grote druk van de eurolanden - ruim 70 procent van hun Griekse staatsleningen afstempelen. Daardoor daalde de Griekse staatsschuld met 100 miljard euro. De Jager was een van de drijvende krachten achter deze operatie; Athene was anders failliet gegaan.

Volgens het IMF moeten de regeringen van de eurolanden nu ook overwegen hun leningen aan Athene geheel of gedeeltelijk af te schrijven. 'Dat is een serieuze optie', zei IMF-baas Lagarde onlangs. Nederland leende 7,6 miljard euro aan Griekenland. De Jager verwacht dat dit geld wordt terugbetaald, maar erkent dat er een kans is dat dit niet gebeurt.

De Griekse minister Stournaras informeerde zijn collega's hoe de overheidssanering in zijn land verloopt. Vaststaat dat Athene wederom een deel van de doelstellingen - opgelegd door de geldschieters - niet haalt. Stournaras verwacht 15 miljard euro extra nodig te hebben. De inspecteurs van de geldschieters komen binnen enkele weken met hun rapportage.

Vandaag brengt de Duitse bondskanselier Merkel een beladen bezoek aan de Griekse premier Samaras. De veiligheidsmaatregelen zijn ongekend zwaar, in sommige delen van Athene zijn protesten niet toegestaan.

Naar verwachting zal Merkel herhalen dat Griekenland in de eurozone moet blijven. Begin november beslissen de eurolanden over nieuw geld voor Griekenland.

Dan moet ook duidelijk zijn of Spanje voor de tweede keer bij het noodfonds aanklopt. Verschillende ministers van financiën benadrukten maandag dat Madrid nog geen verzoek heeft ingediend. EU-ambtenaren denken dat dit op korte termijn wel zal gebeuren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden