De Jager optimistisch over economisch herstel

DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën vindt het een goed teken dat de Nederlandse economie zich verder herstelt. 'De export en de consumptie door huishoudens nemen verder toe, waardoor de economie een stimulans krijgt', zei hij dinsdag in reactie op de eerste raming van de economische groei in 2010 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten bracht.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 1,7 procent. In het laatste kwartaal van 2010 groeide de economie met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van dat jaar.

'Het kabinet werkt hard aan het herstel van de economie', zei De Jager. 'Dit blijkt ook uit groei van de werkgelegenheid voor het eerst sinds bijna twee jaar.'

Herstel gaat trager
Hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING reageert voorzichtiger. 'We zien dat het herstel van de Nederlandse economie doorzet, maar er is geen sprake van een sterke groei. Het herstel gaat trager', zei hij vandaag.

De eerste raming van het CBS voor 2010 geeft aan dat de Nederlandse economie vorig jaar met 1,7 procent is gegroeid. 'Dat hadden we ook verwacht', zei Kalshoven. 'We zien dat de consument nog steeds de hand op de knip houdt.'

Volgens het CBS groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. 'Het herstel gaat in een redelijk zelfde tempo als de voorgaande vijf kwartalen', aldus Kalshoven. De ING-econoom verwacht voor dit jaar een economische groei van 1,4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden